Dívku doprovázel na osvětlené sjezdovce otec. Ilustrační foto

Dívku doprovázel na osvětlené sjezdovce otec. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Sedmileté dívce po srážce na sjezdovce operovali slezinu

  • 21
Malá lyžařka se v pátek večer vážně zranila na sjezdovce v areálu Zadov na Prachaticku. Srazila se s dalším lyžařem, když sjížděla kopec v doprovodu otce. Záchranáři ji s poraněnou slezinou odvezli na chirurgii. Holčička po operaci komunikuje a její stav se lepší.

Nehoda se stala kolem půl deváté večer na osvětlené sjezdovce Kobyla. "Došlo ke srážce dvou lyžařů, kdy poškozenou byla sedmiletá dívka," potvrdil iDNES.cz náčelník Horské služby Michal Janďura, jehož lidé poskytli dítěti základní ošetření.

Bylo sice patrné, že neutrpěla žádnou zlomeninu, stěžovala si ale na bolení břicha. Záchranáři ji odvezli s vnitřním krvácením do nemocnice v Prachaticích, kde se podrobila operaci sleziny.

Na sjezdovce byl s dívkou její otec, který u ní dlí také na jednotce intenzivní péče. Podle něj holčička po chirurgickém zákroku komunikuje a její stav se lepší.

Otec popsal iDNES.cz momenty před nehodou - svou dceru hlídal při jízdě a chránil tělem, když se je snažil objet lyžař. Prý to byl sportovní instruktor, momentálně ale nebyl ve službě.

Policejní mluvčí Radka Sovová potvrdila, že ke střetu došlo při manévru druhého lyžaře. "Objížděl otce, přičemž si zřejmě holčičky nevšiml," sdělila. Policisté to budou prověřovat, protože otec podal oznámení.

Zda půjde o trestný čin ublížení na zdraví, ukáže podle Sovové až další vývoj. "Důležitá je pro nás lékařská zpráva, musíme také vyslechnout svědky," dodala.

Tento týden jde o druhé vážné zranění dítěte v lyžařských střediscích. Asi osmiletá dívka spadla v úterý ze sedačkové lanovky Protěž v krkonošských Janských Lázních. Dívku převezl vrtulník záchranářů s vážným poraněním břicha do hradecké fakultní nemocnice.


Video