Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Roman Gřegoř, záchranná služba

Roční chlapec na sebe zvrhl horkou kávu

  • 14
Roční chlapec se včera odpoledne v Mníšku u Liberce opařil kávou. Vrtulník ho s těžkými zraněními převážel na speciální popáleninové centrum v pražské nemocnici na Vinohradech.

"Hoch si opařil hrudník a ramena. Měl popáleniny druhého stupně na necelých dvaceti procentech těla, což je vážný stav," uvedla k neštěstí mluvčí krajské záchranky Kristýna Fejfarová.

Nehoda se stala kolem půl třetí odpoledne. Chlapec na sebe převrhl horkou kávu. "My jsme pak hochovi na místě poskytli základní ošetření a podali léky proti bolesti. Následoval transport vrtulníkem do Prahy," dodala záchranářka.

Rodiče podle Fejfarové zareagovali velmi dobře a rychle opařená místa chladili vodou.

"To je správná první pomoc, která zabrání prohloubení popálenin," dodala s tím, že proud vody by neměl být příliš prudký. "Lepší je také chladná voda než ledová."

V Libereckém kraji došlo k podobnému případu před šesti lety v Mimoni na Českolipsku, kde se stejně staré dítě také kávou opařilo na obličeji a na krku. O dva roky dříve si čajem způsobilo popáleniny na čtrnácti procentech těla, na hrudníku, pažích a v obličeji, jen o málo starší děvče z Tanvaldu.

Vloni v červnu si v České Lípě mladík se sestrou připravoval hranolky ve fritovacím hrnci. Zapomněli ale na zapnutou fritézu a olej se vznítil. Hoch utrpěl popáleniny druhého stupně.


Video