(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Martin Polívka, MAFRA

Na Brněnsku hořel špatně přístupný les, požár hasila letadla

  • 14
U Hostěnic na Brněnsku v sobotu hořelo odhadem 20 hektarů lesa. Hasiči vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu. Na místě zasahovalo 200 hasičů. Zásah komplikoval těžký terén a nedostatek vody. Hasiči okolo 19:30 dohašovali poslední ohniska. Nikdo se nezranil. Požár nejspíš způsobil lidský faktor.

Podle mluvčího hasičů Davida Jirouše hořela plocha o velikosti zhruba 400 na 500 metrů v nedostupné terénu. „Pomocí zádových vaků dohašujeme poslední ohniska. Používá se to standardně na dohašování. Do půl hodiny místo předáme, ale bude tady asi 24 hodinový dozor,“ uvedl Jirouš kolem 19:00.

Podle něj se pomáhal hasičům vrtulník i letadlo. „Vrtulník udělal deset shozů, letadlo čtyři. Vzduchem jsme sem dostali takových patnáct kubíků vody,“ informoval Jirouš.

„Škodu budeme znát nejdřív zítra (v pondělí). Příčinou byl asi lidský faktor, ale zatím nevíme, jestli to bylo pálení nebo například nedopalek od cigarety,“ dodal Jirouš.

Rozsáhlý požár hasiči likvidovali i v sobotu nedaleko propasti Macocha v katastru obce Vilémovice, kde požár zasáhl stráň o rozloze 300 na 100 metrů.

Hasiči likvidují požár u Hostěnic na Brněnsku.

Hasiči likvidují požár u Hostěnic na Brněnsku.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Video