Policie podnikla razie na několika místech Česka. | foto: Policie ČR

Policie: Krejčíř je hlavou zločinecké organizace

  • 29
Uprchlý miliardář Radovan Krejčíř je podle policie hlavou zločinecké organizace v takzvaných kauzách Čepro a Celník. Kromě uprchlého podnikatele viní policie z účasti na zločinném spolčení ještě pět lidí, které v úterý zadržela. Čtyři z nich zůstali v cele.

Kromě uprchlého Krejčíře viní policie z účasti na zločinném spolčení i bývalého obchodního ředitele státem ovládané energetické společnosti Čepro Martina Pechana, kterého stíhá už čtyři měsíce.

V úterý policisté nově obvinili dalších pět lidí. Čtyři z nich jsou v cele, policie pro ně navrhne vazbu. Jednoho policie propustila a stíhá ho na svobodě. - více zde

"Obvinění patří z větší části mezi špičky zločinného spolčení," řekl vyšetřovatel případu Jiří Novák. Zatím však nechtěl specifikovat, kdo je za jaké trestné činy stíhán. Potvrdil ale, že část stíhání přímo souvisí s padělky peněz, které policie našla před čtyřmi měsíci při prohlídce Krejčířovy pražské kanceláře.

Při tehdejších prohlídkách byly podle Nováka nalezeny také konkrétní materiály, které umožnily nejnovější zatýkání. Policie v úterý provedla další prohlídky bytových i nebytových prostor v Praze a okolí a v Ostravě a okolí. Prohledala také jednu ze dvou Krejčířových černošických vil.

"K rozkrytí struktury utajované zločinecké organizace přispěla podstatnou měrou mimo jiné i skutečnost, že její vedení porušovalo obvyklé konspirační zvyklosti," sdělila iDNES policejní komisařka protikorupční služby Jana Pinková.

Soud na obviněné uvalil vazbu

20. 10. 2005 - Obvodní soud pro Prahu 9 uvalil vazbu na čtyři spoluobviněné uprchlého miliardáře Radovana Krejčíře. V cele podle skončili Ivan Hricik a Aleš Zagora, kteří se starali o Krejčířovy firmy v Česku, Tomáš Pavlíček, který prý s Krejčířem chodil na vysokou školu, a Aleš Kohoutek.
U tří z nich soud shledal všechny vazební důvody, tedy obavu z útěku, z pokračování v trestné činnosti a z ovlivňování svědků, u jednoho má obavy z útěku a z ovlivňování svědků.
"Rozhodnutí není pravomocné, protože si všichni obvinění podali stížnost, kterou se nyní bude zabývat pražský městský soud," řekla ČTK mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Praze Irena Zadražilová.

Video