Policie dopadla násilníka z Černošic

  • 7
Obyvatelé Černošic u Prahy si po několika měsících strachu mohou oddechnout. Násilník, který u lesa přepadával a znásilňoval mladé ženy, sedí v policejní cele. Po dvaadvacetiletém Ukrajinci pátraly dvě stovky policistů. Od září přepadl celkem pět žen. Jeho vinu podle policie prokázal test DNA.

"Nelze pochybovat o tom, že to je hledaný pachatel. Prokázaly to expertizy kriminalistického ústavu. Navíc ho poznaly přepadené ženy," řekl iDNES mluvčí policie pro Prahu-západ Jaroslav Vokáč.

Neznámý muž vždy přepadal své oběti na kraji lesa, kudy si ženy krátily cestu domů z vlakového nádraží Černošice směrem na obec Vráž.

Ve třech případech mladý Ukrajinec ženy přepadl, ale znásilnit se mu je nepovedlo. Policie ho proto stíhá za tento trestný čin ve stadiu pokusu.

První tři ženy mladík přepadl v jednom týdnu na konci září. Vždy je nechal, aby ho předešly a pak je zezadu napadl a strhl na zem. Pouze jednu z nich se mu podařilo znásilnit.

Násilník byl zadržen až napodruhé
Krátce po této sérii zadržela policie podezřelého muže z Černošic, který podobným způsobem v minulosti přepadával ženy v Praze 7. Výslechy a znalecké posudky ale tohoto pachatele vyloučili, takže ho policisté museli propustit.

Detektivové také ze začátku pracovali s možností, že by zářijová přepadení byla pokračováním série znásilnění, ke kterým v Černošicích docházelo už od června.

Když ale policisté zadrželi podezřelého muže, který byl už stíhán i za vydírání a výtržnictví, zářijová přepadení se mu prokázat nepodařilo. Pátrání proto pokračovalo.

"Ve spolupráci s černošickým úřadem a městskou policií jsme monitorovali místo, kde k přepadení došlo. Prověřovali jsme lidi, které se tu pohybovali. Nakonec jsme si vytipovali okruh lidí, kteří pracovali na stavbách na území Černošic," uvedl Vokáč.

Opatření nepomohla
V polovině října došlo k dalšímu přepadení. Žena se tentokrát vracela z nočního autobusu. Policie proto začala hlídat i všechny příjezdy vlaků a městských autobusů.

O týden později ale násilník udeřil znovu. K přepadení však došlo za jiných okolností než doposud.

První přepadení se stala o víkendech, popáté pachatel zaútočil v pondělí odpoledne. Na dívku také zaútočil jiným způsobem. Napadl ji ze strany. Na zemi ji znásilnil a pak i okradl. - více zde

Násilník v Česku pobýval nelegálně
Teprve, až když policie opět zintenzivnila nařízená opatření, podařilo se jí vytipovat úzký okruh podezřelých mužů. "Všichni to byli cizinci a na našem území se pohybovali delší dobu bez povolení," podotkl policejní mluvčí.

Jednoho z této skupiny ukrajinských dělníků nakonec policisté i zatkli. "Zadrželi jsme ho v pátek. Usvědčily ho expertizy i přepadené ženy. Cizinec skončil v policejní cele a soud dnes rozhodne o vazbě," dodal Vokáč.


Video