Podle toho, co detektivové zjistili, neměl muž k ničení vozů žádný motiv. Ilustrační foto.

Podle toho, co detektivové zjistili, neměl muž k ničení vozů žádný motiv. Ilustrační foto. | foto: ČTK

Policie dopadla muže, který si rád rýpnul do laku luxusních aut

  • 24
Každý, kdo si někdy pořídil nové auto, si tu situaci dokáže živě představit. Vašeho "miláčka" si někdo vyhlédne na parkovišti a kolem dokola ho poškrábe. Naděje, že někdy bude vandal potrestán, je mizivá. Policisté ze severního Plzeňska ale nyní jednoho takového škůdce dopadli.

A 33letý pachatel rozhodně není žádný troškař. Jen v okolí Horní Břízy a Třemošné na severním Plzeňsku od června letošního roku poničil nejméně 17 aut.

"Muž byl obviněn z poškozování cizí věci. Na autech jsou desetitisícové škody. Není vyloučené, že poškozených je mnohem víc. V současné době znalci zjišťují, zda je muž duševně nemocný, nebo je za činy plně odpovědný," uvedl policista Josef Aubrecht z vedení policie severního Plzeňska.

V ničení laku nových aut byl vandal důsledný. Podle informovaného zdroje ostrým rydlem sedřel lak až na holý plech. Podle toho, co detektivové zatím zjistili, neměl odhalený muž k ničení vozů žádný motiv. Zaparkovaná auta si vybíral zcela náhodně, ale nejvíc ho přitahovaly nejdražší a nejluxusnější vozy.

Policisté ho dopadli už po čtvrt roce. Podle informovaného zdroje k tomu přispělo, že v minulosti už něco podobného udělal. Když za ním policisté přišli, vodil je pak po místech, kde auta poničil.

Škrabač zaměstná i policisty v okolních okresech. MF DNES ví o případu advokáta, kterému jeho volvo poničil vandal zcela stejným způsobem přímo v Plzni, když měl auto zaparkované nedaleko soudní budovy a právě byl na jednání soudu.

Pokud majitelé poničených aut neměli uzavřené havarijní pojištění i pro případ vandalismu, desetitisíce za opravy zaplatí ze svého a pak je musí soudně vymáhat po vandalovi.

"U takzvaného zákonného pojištění tyhle škody hradit nelze. Pokud má majitel vozu uzavřené havarijní pojištění a je znám pachatel, pojišťovna vyplatí peníze za poškození vozu. Výše částky je samozřejmě závislá i na spoluúčasti majitel vozu. Navíc v takovémto případě se pojistná událost nepromítá do bonusů u uzavřené smlouvy," vysvětlil mluvčí České pojišťovny Václav Bálek.

Kromě ničení aut policisté muže obvinili i za podpálení zahradního domku.


Video