Rabas loni sám hlasoval pro to, aby trestní oznámení nová ředitelka zoo podala.

Rabas loni sám hlasoval pro to, aby trestní oznámení nová ředitelka zoo podala. | foto: ČTK

Podle policie poslanec Rabas ve vedení zoo nechyboval

  • 4
Policie odložila trestní oznámení, podle něhož se bývalý ředitel chomutovského Podkrušnohorského zooparku a současný šéf poslaneckého klubu Strany zelených Přemysl Rabas dopustil mnoha pochybení ve vedení zoo a způsobil jí tím několikamilionové ztráty.
V dokumentu, který má MF DNES k dispozici, se doslova píše, že "Rabas svým jednáním neporušil povinnost opatrovat nebo spravovat majetek zooparku".

Trestní oznámení vzešlo z kontroly, kterou do zoo poslala chomutovská radnice. Podle výsledků kontroly docházelo k chybám ve vyúčtování služebních cest, špatnému hospodaření s pohonnými hmotami ve služebních autech, nevybírání nájemného za služební byt v zoo nebo k neoprávněnému proplácení faktur. Policejní vyšetřování ale nic z toho nepotvrdilo a Rabase od nařčení očistilo.

"Vše je tak, jak jsem říkal při své obhajobě, když se na zastupitelstvu zveřejňovaly výsledky kontroly. Nefalšoval jsem žádné faktury, neproplácel jsem neoprávněně faktury. Obvinění byla vykonstruovaná a vznikla narychlo, když vedení města zpětně hledalo důvod, proč mě odvolalo z funkce ředitele," reagoval Rabas na odložení trestního oznámení.

Na loňském zářijovém zastupitelstvu dokonce sám hlasoval proto, aby trestní oznámení nová ředitelka zoo podala. "Cítil jsem, že je to jediná možnost, jak se mohou vyvrátit lži, které se po mém odvolání v souvislosti s vedením zooparku objevily," vysvětlil, proč sám na sebe poslal policii.

Rabas: Orel much nelapá

Vedení města se k rozhodnutí policie nechce příliš vyjadřovat. Primátorka Ivana Řápková prostřednictvím mluvčího Chomutova vzkázala, že zastupitelstvo pověřilo "touto záležitostí" ředitelku zoo a ona by měla reagovat. Ani ona ale rozhodnutí policie v podstatě nekomentovala.

"Mám dovolenou, ještě jsem to nečetla. Rozhodně to ale není věc, kterou bych mohla řešit sama. Stanovisko k tomu zaujme náš právník," odpověděla ředitelka Iveta Rabasová na dotaz, jak bude město na odložení nařčení jejího předchůdce reagovat.

Rabas ale po odložení trestního oznámení zvažuje, že by zažaloval radnici pro pomluvu. "Uvažoval jsem o tom, ale nestojí mi to za to. Kloním se k názoru, že orel much nelapá. Je to pro mě uzavřená záležitost," řekl.

Policejní rozhodnutí ještě není právoplatné, je možné proti němu podat stížnost.


Video