Vrchlík padákového kluzáku, jehož pilot přistál ve stromě u Žlebské Lhotky.

Vrchlík padákového kluzáku, jehož pilot přistál ve stromě u Žlebské Lhotky. (25. září 2011) | foto: Závěrečná zpráva ÚZPLN

Přistání na strom paraglidistovi neublížilo, zabil se při slézání dolů

  • 15
Smrt pilota padákového kluzáku, který loni v září přistál v koruně stromu u Žlebské Lhotky na Chrudimsku, nezpůsobila samotná nehoda. Z právě vydané závěrečné zprávy leteckých inspektorů vyplynulo, že se 43letý muž zabil až poté, co se od kluzáku odpoutal a zkoušel z vysokého stromu slézt.

Nehoda se odehrála 24. září odpoledne. Pilot odstartoval z nedalekého Zbyslavce, ale kvůli špatnému odhadu povětrnostních podmínek začal záhy klesat do zalesněného terénu.

"Samotné přistání zvládl bez zranění. Poté se rozhodl k uvolnění z padákového postroje a vlastními silami se pokusil slézt ze stromu. Při slézání došlo nešťastnou náhodou k pádu, při kterém si pilot kluzáku zapříčinil smrtelné zranění," uvádí zpráva Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod.

Není jasné, z jaké výšky se pilot zřítil, vrchlík kluzáku zůstal zhruba v patnácti metrech nad zemí. Odborníci na něm nenašli nic, co by k nehodě přispělo. Její příčinou zřejmě byly spíš malé zkušenosti pilota, k tragickým následkům přispěla smůla.

Sedačka s mobilem spadla na zem

Pilot si totiž nemohl přivolat jinou pomoc, protože mobil schovaný v úložném prostoru sedačky už s ním na stromě nebyl.

"Pilot sedačku po přistání do stromu odpojil od vrchlíku a sedačka spadla pod strom. Tím ztratil možnost použít mobilní telefon," uvádí zpráva.

Po pohřešovaném paraglidistovi pátrala i policie, našla ho až druhý den časně ráno.

Odborníci upozorňují všechny vyznavače padákového létání, aby o svých akcích vždy informovali některého kolegu, ideálně nikdy nelétali sami. Měli by mít také zapnutý mobil na dosah a při nouzovém přistání si vždy vyžádat profesionální pomoc.

Málo zkušený pilot startoval od Zbyslavce (zelená), havaroval u Žlebské Lhotky.

Málo zkušený pilot startoval od Zbyslavce (zelená), havaroval u Žlebské Lhotky.


Video