Pacientka zapálila sousedku. Rušila jí spaní

  • 17
Psychicky narušená žena popálila v úterý v noci v příbramské nemocnici jinou pacientku, která ležela na posteli vedle ní. Pod osmasedmdesátiletou Františkou Buňákovou škrtla o třicet let mladší žena zapalovačem ze zlosti, protože ji rušila ze spaní. Chrápala.

Podle informace Petra Bendla, hejtmana Středočeského kraje, který je zřizovatelem nemocnice, ji opravdu psychicky narušená žena zranila jen kvůli hlasitému oddychování.

Poraněná žena skončila na Klinice popálenin ve Vinohradské nemocnici v Praze, kde ji hospitalizovali na jednotce intenzivní péče. Je ve velmi vážném stavu.

"Utrpěla spáleniny na šestnácti procentech těla. Nejvíce byl zasažen hrudník," uvedl přednosta kliniky Leo Klein. "I přes to, že je v ohrožení života, podařilo se nám ji stabilizovat. Je při vědomí. Má zajištěnou veškerou zdravotní péči, vyloučena není ani operace," dodal.

Zraněná žena ležela v příbramské nemocnici od pátku na interním oddělení.

Pachatelka, která na pokoji s Buňákovou pobývala sama, byla údajně převezena do Psychiatrické léčebny v Dobřanech na Plzeňsku. Vedení léčebny ale nechtělo tuto zprávu komentovat. "Informace o pacientech po telefonu nesdělujeme," stručně oznámila pracovnice na ředitelství dobřanské léčebny.

Pochybení ze strany příbramské nemocnice její ředitel Roman Bouček striktně odmítá.

"V žádném případě personál nemocnice nic nezanedbal. Při příjmu pacientky jsme netušili, že by mohla mít nějakou psychickou vadu," bránil se Bouček, který vzápětí  podřízeným zakázal s médii komunikovat.

Případem se zabývá příbramská policie, kontaktovala ji přímo nemocnice. "Nikdo zatím obviněný nebyl," řekla mluvčí příbramské policie Milena Doubková. 

O tom, zda by kvůli případu mohl mít problém i někdo z personálu nemocnice, nechtěla mluvčí spekulovat. "To ukáže  až vyšetřování," dodala.

O tom, kdo tragédii v příbramské nemocnici zavinil, se spekuluje. Viník není znám. Nemocnice sice nepřipouští, že by její personál udělal chybu, podle ředitele Boučka ale bude s rodinou popálené paní nadále v kontaktu. "Vynasnažíme se minimalizovat škody, které sice nevznikly naším zaviněním, ale hluboce se nás dotýkají," nechal se slyšet Bouček.

V budově příbramské nemocnice, kde se neštěstí odehrálo, se nachází kromě interny i infekční oddělení, ale ani personál ani pacienti o úterní události nic nevědí.

Nebo nesmí na příkaz vedení nemocnice nic říct, personál dokonce vykázal redaktory středočeské MF Dnes z areálu.

"Nebudu se k tomu vyjadřovat. Ráno jsem přišla do práce jako vždycky a uklidila pokoje, to je vše," řekla Jitka Ťapajová, která pokoj dvou pacientek uklízela ráno po nešťastné události.

Lidé, kteří ve středu chodili za pacienty do nemocnice, byli překvapeni. Nic nevěděli. "Je to hrozné. V nemocnici by se měl člověk cítit bezpečně," divila se  Lenka Freimanová, která přišla na návštěvu za svým synem. Ten leží v sousedství interny, na infekční oddělení.


Video