Ortel nad vyšetřovatelem StB nepadl

Uherské Hradiště - Nejdřív v listopadu uherskohradišťský okresní soud definitivně rozhodne, zda bývalý vyšetřovatel Státní bezpečnosti Vladimír Zavadilík koncem čtyřicátých let týral ve věznici v Uherském Hradišti politické vězně. Osmdesátiletý Zavadilík bil podle obžaloby vězně při výsleších přes chodidla a mučil je elektrickým proudem.

"Zavadilík mě nutil dělat  dřepy a pak mi přikázal, abych si dal do bot dvě elektrody. Na stole  mačkal nějaká tlačítka a pouštěl mi do bot elektřinu. Bylo to hrozné,"  vzpomínal svědek Ladislav Dohnalík.

Ten je ale jediným žijícím svědkem, který Zavadilíka, navíc s  nejasnostmi, usvědčuje. Další buď zemřeli, nebo vypovídali v Zavadilíkův prospěch. Tvrdili, že přístroj na elektrické šoky mohla používat pouze elitní skupina starších vyšetřovatelů, ke kterým Zavadilík rozhodně nepatřil.

Okresní soud už jednou - loni v lednu - Vladimíra Zavadilíka obžaloby pro nedostatek důkazů zprostil, státní zástupce se ale proti rozhodnutí  odvolal. Krajský soud v Brně našel důkazy podporující obžalobu a případ vrátil k došetření.

Dále čtěte

Na chodbě soudu vládla nervozita

Soudní senát nové hlavní líčení odročil kvůli výslechu znalce z oboru elektro. Ten by měl určit, zda se mučení elektrickými šoky mohlo  odehrávat tak, jak popisují svědci.

"Obžaloba hovoří o mučivých  útrapách způsobených elektrickým proudem. A svědci to mučení popisují  různě. Veřejnost to asi nepovažuje za důležité, znalec by měl ale  říct, co je technicky možné," vysvětlila soudkyně Radomíra Veselá.

Tomu se podivovali političtí vězni, kteří soudu přihlíželi. "Je  nelidské vyptávat se svědků na ten přístroj. Při mučení nemáte čas ani  náladu se na něj dívat," konstatovali bývalí vězni.

Právník Konfederace  politických vězňů Jan Pospíšil připomněl protokol z března 1949, ve  kterém lékaři tři měsíce po mučení svědka Ladislava Dohnalíka  potvrdili, že popáleniny na jeho těle způsobil elektrický proud. "Pak je bezúčelné zjišťovat cokoliv dalšího," domnívá se právník.

Soudní senát vyslechl znalkyně z oboru psychologie a  psychiatrie, které už dříve zkoumaly povahu obžalovaného. Znalkyně se shodly, že Zavadilík není agresivní, upozornily ale, že s věkem agresivita klesá.

Na otázku, zda může být pravdivé Zavadilíkovo  tvrzení, že vězně při výslechu nebil, neodpověděly. "Žádnými dostupnými  psychologickými metodami na to nelze odpovědět," konstatovala znalkyně. 

Před tím ale její kolegyně uvedla, že Zavadilík má vynikající paměť, která mu nebrání vybavit si vzpomínky z dřívější doby.

"Psychologický  test, který jsem podstoupil, považuji za sondu do svého nitra. Přesvědčil mě, že v paměti nemám vzpomínky na nic, z čeho mě viní  obžaloba," reagoval na to Zavadilík.

,

Video