Požár lesa na Náchodsku (2. dubna 2009)

Požár lesa na Náchodsku (2. dubna 2009) | foto: HZS Královéhradeckého kraje

OBRAZEM: Hasičům pomohl s požárem lesa na Náchodsku i vrtulník

  • 2
Hasiči z Náchodska až do rána hlídali velký požár lesa a louky u obce Chlívce. Oheň se rozhořel včera zřejmě poté, co žena u jednoho z domů pálila odpad. Jiskra pak zapálila čtyři hektary louky a několik stovek metrů lesa. Hasit přiletěl i vrtulník.

FOTOGRAFIE ZVĚTŠÍTE KLIKNUTÍM
(autor: HZS Královéhradeckého kraje)

Požár lesa na Náchodsku (2. dubna 2009)

"Požár se kvůli větru rychle rozšířil po louce a dostal se i do okrajové části přilehlého lesa. Kvůli těžko přístupnému terénu byl povolán policejní vrtulník. Na fotbalovém hřišti ve Stárkově bylo zřízeno čerpací stanoviště pro plnění 'bambi' vaku," uvedla mluvčí hasičů Královéhradeckého kraje Martina Žahourková.

Požár lesa na Náchodsku (2. dubna 2009)

Oheň byl hasičům ohlášen včera před třináctou hodinou. O dvě hodiny později ho dostali pod kontrolu, ale ještě dlouho oheň dohašovali a až do rána hlídali spáleniště, aby vítr oheň znovu nerozfoukal. Při požáru byl zraněn starší muž, který se snažil požár hasit a utrpěl popáleniny. Případ nyní vyšetřuje policie.

Požár lesa na Náchodsku (2. dubna 2009)

Policie nyní čeká na odborné vyjádření zástupců Chráněné krajinné oblasti Broumovsko. Poté rozhodne, zda bude celou věc dále vyšetřovat jako trestný čin nebo půjde jen o přestupek.

"V případě přestupkového řízení neopatrnou obyvatelku domku zřejmě čeká peněžitá sankce v řádech několika desítek tisíc korun. Při trestním řízení by ženu čekalo projednání před soudem a zákon na takové jednání pamatuje až šestiměsíčním odnětím svobody, zákazem činnosti nebo peněžitým trestem," uvedla mluvčí východočeské policie Eva Prachařová.


Video