O školní facce rozhodne až krajský soud

  • 147
Případ učitele z Plané, který předloni při hodině zranil žáka, pokračuje. Ondřej Kánský se ohnal po sedmákovi a při tom mu protrhl ušní bubínek. Tachovský soud nyní rozhodl, že kantor nespáchal trestný čin. Státní zástupce se však odvolal a kauza se přesune na krajský soud.

"Učitel neměl v úmyslu zranit žáka. Chtěl ho potrestat, ne mu ublížit. Není to trestný čin, ale přestupek," vysvětlila soudkyně Michaela Řezníčková. Věc postoupila přestupkové komisi městského úřadu.

K osvobozujícímu verdiktu měla několik důvodů. "Podle znaleckého posudku mohl být úder vedený malou intenzitou, a přesto dítě utrpělo takové zranění. Učitele kladně hodnotí kolegové i žáci," řekla.

S verdiktem soudkyně nesouhlasí státní zástupce, který se okamžitě odvolal. Případ proto bude řešit Krajský soud v Plzni. Ani učitel neodcházel od soudu příliš spokojený, přestože mu hrozily až dva roky vězení.

"Ublížil jsem mu, ale uhodil jsem ho omylem. Rozsudek neřekl, že jsem nevinný."

Ohnal jsem se, říká učitel
Kantor s patnáctiletou praxí káral v dílně zlobící kluky. "Pobíhali po třídě. Chytil jsem dva za ramena a dával jim kázání, že se mohou zranit. Lehce jsem je srazil hlavami o sebe, aby si to pamatovali," popisoval už dřív Kánský.

"Trochu jsme s Pepou křičeli. Srazil nám hlavy. Ale bylo to jen takové ťuknutí," vzpomíná školák Tomáš Bůžek.

"Ty krávo," vylétlo bezprostředně poté z úst jejich spolužákovi Jiřímu Rožumbergovi. Učitel se pak podle Jirky otočil a dlaní ho uhodil do ucha. "Byla to facka, ne rána z otočky," líčil před soudem další žák Michal Zeman.

"Ti dva, co nejvíc zlobili, platili za problémové žáky. Jirka k nim ale nepatřil," vysvětloval Ondřej Kánský.

Školákova matka žádá trest
Po události se ve škole roztočilo policejní vyšetřování. "Nejdřív jsem mu nevěřil. Ale stěžoval si, že neslyší a pak se rozbrečel, že dostal facku. Odvezl jsme ho k doktorovi," popsal otec zraněného žáka. Jirka strávil v nemocnici šest dní.

"Myslel jsem, že má jen zalehlé ucho. Jinak bych ho odvezl k lékaři," hájil se učitel, který pár dnů na to musel ze školy odejít. Nyní působí na učilišti ve stejném městě.

"Nemám k němu žádné výhrady. Je to dobrý kantor," zastává se ho ředitelka učiliště Silva Kapolková. "Stala se chyba, ale držím mu palce, aby u soudu dobře dopadl," říká i jeho dřívější nadřízený, ředitel základní školy Jindřich Kolesa.

"Když někdo takovým způsobem ublíží dítěti, měl by být potrestaný," namítá ale chlapcova matka Jana Rožumbergová.

,

Video