Němci našli kradené sochy z Česka

Děčín - Kradené vzácné sochy a plastiky jsou po dvou letech opět v Česku. Zloději je předloni ukradli z kostela Máří Magdalény v Krásné Lípě a z rumburské Lorety. Umělecká díla našli němečtí policisté, když se je pašeráci vyváželi do Holandska. Tento týden je předali českým kolegům.

Předání soch proběhlo v úterý v Drážďanech. Policisté pak sochy převezli do Česka a předali je i zástupcům litoměřického biskupství, které je správcem obou sakrálních objektů, odkud umělecká díla zmizela.

"Zloději sochy a plastiky ukradli už předloni v srpnu. Z kostela v Krásné Lípě si dokonce odvezli i drobné sošky, které byly součástí betlému. Celkem způsobili škodu vyšší než šest set padesát tisíc korun," uvedl mluvčí děčínské policie Jiří Rolla.

Další měsíce pak trvalo, než se policistům podařilo dostat se na stopu zlodějů a pašeráků památek. Policisté celou síť rozpletli společně se svými německými kolegy až v druhé polovině loňského roku.

"Za krádež památek už padlo několik obvinění. Víc ale nechceme o případu hovořit, vyšetřování stále pokračuje," dodal Rolla.

,

Video