Těla Jiřího Munzara a jeho 22leté přítelkyně našla policie zakopaná v lese na Šumpersku.

Těla Jiřího Munzara a jeho 22leté přítelkyně našla policie zakopaná v lese na Šumpersku. | foto: Policie ČR

Nejvyšší soud zrušil výjimečné tresty za vraždu údajného vyděrače a jeho dívky

  • 11
Nejvyšší soud zrušil rozsudky dvěma ze tří lidí odsouzených za brutální vraždu vymahače dluhů Jiřího Munzara a jeho 22leté přítelkyně.

Údajný organizátor vraždy Tibor Zeman si měl odpykat 20 let, jeho komplic Jiří Salavec 14 let. Dovolání Pavla Feierfeila, který byl najatým vrahem a podle rozsudku střílel, Nejvyšší soud odmítl, potvrdil iDNES.cz potvrdil mluvčí soudu Petr Knötig.

Nejvyšší soud však zatím nezveřejnil, z jakých důvodů verdikty Krajského soudu a Vrchního soudu zrušil. Podle Knötiga je třeba nejprve počkat, až dostanou usnesení soudu účastníci sporu, uvedla ČTK.

Šestadvacetiletý podnikatel Jiří Munzar a jeho o čtyři roky mladší přítelkyně Ivana Dvořáková zmizeli předloni 13. června na cestě z Hradce Králové do Dvora Králové nad Labem, když se vraceli z nákupu. - více o začátku případu čtěte zde

Policie se dlouho neměla čeho chytit. Až v srpnu 2006 našli policisté v Praze zakrvavenou octavii, kterou Munzar jezdil, a pak vytipovali známé z jeho okruhu, kteří o něm mohli něco vědět.

Několik týdnů po nálezu octavie zavedl jeden z podezřelých policisty do lesa u obce Sobotín na Šumpersku, kde byla zahrabána jejich těla. Dvořáková měla prostřelenou hlavu a Munzar hrudník. - více o nálezu těl čtěte zde

Podle obžaloby si vraždu podnikatele objednali u pětadvacetiletého recidivisty Pavla Feierfeila z Náchodska o rok starší Jiří Salavec a sedmadvacetiletý Tibor Zeman, protože je Munzar údajně vydíral.

Munzarovu přítelkyni podle spisu zastřelili proto, aby se zbavili svědka vraždy. Když totiž Munzara vylákali na opuštěné místo u Litiče na Trutnovsku, netušili, že s ním přijede i ona.

Zatím není také zřejmé, jestli půjdou Zeman se Salavcem na svobodu. Musí padnout nové rozhodnutí o vazbě. Krajský soud v Králově Hradci se bude muset celou kauzou znovu zabývat.


Video