Na ranči na v Čížově Jihlavsku někdo otrávil několik koní (na snímku dcera

Na ranči na v Čížově Jihlavsku někdo otrávil několik koní (na snímku dcera majitelů). | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Na ranči na Jihlavsku někdo otrávil koně, uhynula téměř třetina chovu

  • 61
Tragédii zažila o víkendu koňská farma v Čížově na Jihlavsku. Neznámý pachatel tam otrávil několik koní. Na místě se údajně našel bílý prášek, který policie odvezla na laboratorní rozbor. I když nejsou výsledky zatím známé, předpokládá se, že půjde o karbofuran, pesticid, který se u nás používal do roku 2008.

"První hlášení jsme přijali v pátek, ale během soboty uhynula další zvířata, celkem se jednalo o dvě klisny, jedno hříbě a jednoho poníka. Další dva koně v sobotu převezla majitelka na ošetření na veterinární kliniku do Brna," potvrdila MF DNES policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Na ranči na v Čížově Jihlavsku někdo otrávil několik koní (na snímku dcera

V neděli odpoledne pak dodala, že i přes intenzivní léčbu nepřežil další hřebec a celková škoda přesáhla půl milionu korun. "Zajistili jsme vzorky krmiva a vody, případ šetříme jako poškození cizí věci," doplnila policejní mluvčí.

"K tomu, jestli se na místě našla nějaká chemická látka, se s ohledem na průběh vyšetřování nebudu zatím vyjadřovat," odpověděla policejní mluvčí Kroutilová na otázku ohledně prášku, který se údajně našel poblíž napajedel.

Majitelka: Pět mrtvých koní, to už je na likvidaci firmy

Majitelka ranče U zelené sedmy Renáta Deutscharová je zdrcená. "Takový zásah, pět mrtvých koní, to už je na likvidaci firmy," říká rozechvělým hlasem. "Jedna klisna ještě žije, ale je v kritickém stavu. Všichni koně byli moji," potvrdila.

Znepokojeni jsou ale i majitelé koní ustájených na ranči v pronajatých boxech. "Jsem na pastvě, moji vypadají zatím dobře, ale mám strach" říká majitelka dvou U zelené sedmy ustájených koní Petra Černo, která neustále kontroluje, jestli se koně nezačnou zadýchávat.

V případě, že by šlo skutečně o otravu karbofuranem, se totiž zvířata začnou nejprve zadýchávat, kašlat a pak se v silných křečích udusí.

Majitelé koní vypsali odměnu na dopadení traviče

Podle informací z webových stránek ranče vlastní majitelka šest klisen, čtyři valachy, čtyři poníky a čtyři hříbata, během dvou dnů tedy přišla téměř o třetinu chovu. V areálu je celkem na tři desítky koní, kteří patří jiným majitelům.

Ti se rozhodli pomoci - nejen tím, že od soboty v areálu hlídkují, ale i vypsáním
odměny na dopadení traviče. "Odměna na pomoc při dopadení je vypsaná a jde o poměrně vysokou částku," potvrdila chovatelka koní Renáta Deutscharová.

I když má obavy, aby se útok traviče neopakoval, zatím nehodlá rušit akce, které jsou na ranči v Čížově připravované. První z nich by měl být ve dnech 9. až 11. prosince Mikulášský víkend, další je pak připravovaný vánoční tábor ve dnech
26. až 30. prosince.

Čajová lžička usmrtí i člověka

S nástrahami obsahujícími látku karbofuran se kriminalisté na Vysočině setkávají spíše v souvislosti otravou s ptáků nebo psů. V dubnu letošního roku uhynulo několik orlů mořských v okolí jihočeských Dačic a nedaleko obce Smrk na Třebíčsku.

Před rokem a opakovaně i letos několikrát položil nezjištěný pachatel nástrahy s touto látkou v těsné blízkosti výběhu pro psy v Třebíči-Borovině a také v nedalekém městysu Stařeč, a otrávil tak několik psů. Potvrdilo se, že byl použitý Furadan, což je jedno z obchodních označení přípravku.

Látka je nebezpečná i pro člověka, u kterého je smrtelná dávka tohoto jedu přibližně jedna čajová lžička. Přípravek obsahující tuto nebezpečnou látku by u nás neměl být už téměř čtyři roky k sehnání a jeho používání je zakázané. Dá se proto předpokládat, že travič bude mít zásoby jedu z dřívějška.


Video