Místo výchovy hýřila matka na diskotéce

  • 11
Svérázné výchovné metody přivedly až před soud matku pěti dětí, šestatřicetiletou Marcelu Rechtoříkovou z Koryčan. Obžaloba ji viní z toho, že se svou nezletilou dcerou navštěvovala diskotéky, nechávala ji pít alkohol a kouřit nebo omlouvala její časté absence ve škole.

To vše v době, kdy dceři nebylo ani patnáct let. Existuje dokonce podezření, že dívka měla před patnáctými narozeninami i pohlavní styk.
 
Další své čtyři malé děti údajně Rychtaříková nechávala často samotné doma, nestarala se o jejich stravu, oblečení ani hygienu.

Státní zástupce ji proto obvinil z trestných činů ohrožování mravní výchovy a zanedbání povinné výživy.

Matka se nařčení brání
Rechtoříková se během pondělního soudního jednání snažila obvinění vyvrátit. "Sama nekouřím ani nepiji. Není pravda, že jsem dceři Marcele dávala alkohol. Na diskotéce jsem s ní byla jenom jednou, a to bylo loni v létě o prázdninách," připustila s tím, že s dcerou a jejími přáteli se společně bavili asi do tří hodin do rána.

O tom, že by dcera měla pohlavní styk se svým přítelem nebo jinými muži, prý nic neví. Stejně tak popřela obvinění týkající se stavu domácnosti a péče o čtyři mladší děti. "Oblečené chodily čistě a jídla měly dost," uvedla.
 
Její tvrzení však vzápětí pošramotily výpovědi svědků. Kamarádka dcery Marcely, Veronika Vaclavá, uvedla, že obě dívky chodily na diskotéky pravidelně asi dvakrát měsíčně.

Z diskoték se vracely brzo ráno. "Marcela si mohla dělat, co chtěla. Matka jí nic nezakazovala," řekla Veronika. Právě jí se Marcela před časem svěřila, že spí se svým přítelem. Měla prý dokonce obavy, že je těhotná.

Veronika si vzpomněla i na diskotéku, kterou matka s dcerou společně navštívily. "Marcela i její matka tam pily alkohol a kouřily marihuanu. Paní Rechtoříková se chovala hrozně, šlo vidět, že byla hodně opilá. Dokonce se pozvracela na schodech," popsala svědkyně.

Dodala, že paní Rechtoříková byla na diskotéce s partou mladých lidí proto, že právě chodila s osmnáctiletým kamarádem své dcery.

Svědek: Byl tam nepořádek
Další svědek Jan Vrána zase popsal stav domácnosti obžalované, ve které několik dní bydlel. "Vypadalo to tam všelijak. Nádobí bylo většinou neumyté, koupelna špinavá, na zemi se válely zbytky jídla, byl tam prostě všude nepořádek. Rechtoříková většinou vařila jen špagety s kečupem a dávala dětem rohlíky," řekl Jan Vrána.

Podle jeho výpovědi se žena navíc často chodila večer bavit ven a děti, z nichž nejmladšímu jsou teď teprve tři roky, nechávala samotné doma.

Po výslechu obžalované a prvních svědků se soudce Karel Rašín rozhodl odložit jednání na konec dubna. "Je nutné předvolat další svědky včetně dcery obžalované, zástupců školy nebo sousedů paní Rechtoříkové," vysvětlil.


Video