Rodiče nedokážou vysvětlit, kde dítě k vážným úrazům přišlo. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Kojenec měl rozsáhlá zranění, podezřelí jsou rodiče

  • 37
Se zlomenou rukou a natrženým okem skončil ve středu v plzeňské nemocnici čtyřměsíční chlapeček. Policie nyní zjišťuje, kdo mu zranění způsobil. Podezřelí jsou i rodiče. Ti však obvinění odmítají.

Čtyřměsíční Lukáš z Plzně je milé usměvavé dítě. Nyní leží v nemocnici. Má zlomené zápěstí pravé ručičky a natržený oční koutek.

Takové zranění si nemohlo dítě, které ještě ani nesedí, způsobit samo. Když ho lékaři podrobně vyšetřili, přišli na další vážná zranění - staré a neléčené zlomeniny pěti žeber a také na pohmožděnou spodní část lebeční kosti.

Zraněné dítě do nemocnice dovezli sami rodiče. Co se chlapci stalo, prý nevěděli. Lékaři všechno okamžitě oznámili sociálním pracovnicím a případ už také na popud lékařů vyšetřuje policie.

Prvními podezřelými ze zranění malého kojence jsou rodiče. Ti však odmítají, že by dítěti ublížili. "Ani otec, ani matka nepůsobí tak, že by dítěti něco dělali. Na druhou stranu ani jeden z nich nedokáže logicky vysvětlit, kde dítě k tak vážným úrazům přišlo," říká Slávka Malíková z Fondu ohrožených dětí, který se o případ začal zajímat.
 
Mohou za to jiné děti?
Maminka dítěte je podle informací z nemocnice téměř před zhroucením. Bojí se, co se synem bude. S malým Lukášem je od počátku v nemocnici, protože ho kojí. "Vztah mezi dítětem a matkou je vynikající. Chová se k němu výborně," uvedla pracovnice nemocnice, která nechtěla zveřejnit své jméno.

Kdo malému chlapci tak vážně ublížil? Podle vyšetřovacích verzí je možné, že to byla jeho starší sestra, které je rok a půl. Nebo dvě další děti, které do rodiny hodně chodí. S malým Lukášem tráví společně čas v jeho pokoji. A jak připustili oba rodiče, často bez jejich dozoru.

"Jiné děti to skutečně mohly udělat, ale vina je i tak stále na rodičích. Jeden z nich měl být u dětí a nenechávat je samotné," říká Slávka Malíková. Vše nyní nasvědčuje tomu, že až se dítě uzdraví, půjde zpátky ke svým rodičům. Vrátí se tak do míst, odkud si přineslo vážná poranění.

O případ se zajímá Fond ohrožených dětí
To však Fond ohrožených dětí považuje za skandální. Bojí se, aby se dítěti znovu něco nestalo. "Zvlášť když vidíme, jaký nezájem o vyšetření případu mají sociální pracovnice. Do rodiny se šly podívat až po opakované urgenci z nemocnice," říká Slávka Malíková.

Vedoucí sociálního odboru Úřadu městského obvodu Plzeň 3, pod který případ spadá, se odmítla vyjádřit. "Ročně řešíme 300 případů. V tuto chvíli nejsem o tomto konkrétním schopna něco říci. Zavolejte v pondělí," uvedla Marie Kušičková.

Fond ohrožených dětí je přesvědčen, že sociální pracovnice udělaly chybu. "Jindy berou dítě jen proto, že matka nemá zrovna uklizený byt, ale tady nenavrhly žádné předběžné opatření, jak zajistit, aby se situace znovu neopakovala," kritizuje Marie Vodičková z Fondu ohrožených dětí.

,
Témata: Fond, Lékař, policie

Video