Kinský se desítek hektarů nedomohl

  • 12
Podle chrudimského soudu nemá František Kinský nárok na několik set pozemků, které vlastní Pozemkový fond. Stát sice po druhé světové válce nezkonfiskoval správně šlechticův majetek, ale už v roce 1961 splnil obě podmínky pro vydržení: deset let užíval pozemky v dobré víře.

ZNÁMÉ KINSKÉHO SPORY

František Kinský žádal velké množství pozemků v osmnácti katastrálních územích a jeden domek. Požadované nemovitosti se nacházejí v okolí Heřmanova Městce a obce Rosice u Chrasti.

Soud nakonec žalobu zamítl.

"Soudce Antonín Libra svoje rozhodnutí odůvodnil tím, že konfiskace majetku nebyla sice provedena řádně, ale došlo k vydržení vlastnického práva k nemovitostem státem," řekla místopředsedkyně okresního soudu Soňa Soukupová.

Kinského právník Jaroslav Čapek zvažuje odvolání. Advokát už před časem uvedl, že právě vydržecí právo může v některých sporech rozhodnout.

"Spoustu majetku jsem však vůbec nežaloval. To se týká například devadesáti pěti procent zemědělců, kteří dostali půdu v přídělech po roce 1945, protože ti mají svůj majetek vydržený v dobré víře," uvedl Čapek.

Kinský podal jen na Chrudimsku přes padesát žalob na majetek obcí, firem i jednotlivců. Domáhá se například vydání zámku a přilehlého parku v Heřmanově Městci. Šlechtic dosud pravomocně vyhrál pět sporů.


Video