Státní zástupce zahájil trestní stíhání pětice podezřelých.

Státní zástupce zahájil trestní stíhání pětice podezřelých. | foto: Petr Lemberk

Inspekce zatkla policisty z Chebu kvůli úplatkům za povolení k pobytu

  • 3
Policejní inspekce zatkla ve středu v Chebu dva příslušníky cizinecké policie. Policista a policistka prý od podzimu loňského roku za peníze a další výhody vyřizovali cizincům žádosti o povolení k pobytu.

Muž a žena jsou podezřelí ze zneužívání pravomoci veřejného činitele, přijímání úplatku a podplácení. Spolu s policisty inspekce zatkla také tři civilisty podezřelé z podplácení.

Podle mluvčí inspekce Martiny Lídlové státní zástupce pro Plzeň - město zahájil trestní stíhání pětice podezřelých.

"Jeden příslušník cizinecké policie byl postaven mimo službu," řekla mluvčí plzeňské cizinecké policie Ilona Vaníčková.

Na základě informací, které cizinecká policie o jednání svých zaměstnanců dostane, bude dál postupovat podle zákona o služebním poměru.

V Karlovarském kraji to není zdaleka první případ zneužití pravomocí cizinecké policie. Dvě bývalé úplatné cizinecké policistky Radka Kadlecová a Michaela Krýslová měly například před více než rokem napravit pověst pošramocenou dnes již také bývalými policisty Radkem Kocábem a Pavlem Kábrtem. Úplatky přitom brali všichni.

Radka Kadlecová si na karlovarském oddělení cizinecké policie rozjela vlastní byznys a na přelomu let 2007 a 2008 brala úplatky od cizinců. Za to ji soud poslal na dva roky do vězení. Krýslová vyvázla s podmínkou.

Soud s největší pravděpodobností odsoudí i jejich předchůdce Kocába a Kábrta. Oba v letech 2002 až 2005 pohádkově zbohatli. Při domovní prohlídce u Kocába našli detektivové přes čtyři miliony korun. Další velké sumy měl uloženy v bankách a přestavoval vilu nedaleko Varů. Kábrt zase se svojí vietnamskou přítelkyní koupil ve městě dům za šest milionů. Hrozí jim až deset let vězení.

,

Video