Policejní prezident Husák spekulace o smrti Svobody odmítl.

Policejní prezident Husák spekulace o smrti Svobody odmítl. | foto: David Port, MF DNES

Husák: Vraždě Svobody nic nenasvědčuje

Smrt Karla Svobody stále vyvolává spekulace. Živí je zveřejněná fotka mrtvého skladatele. Podle některých nasvědčuje tomu, že se zbraní manipuloval někdo cizí. To ale odmítl policejní prezident Vladislav Husák. V České televizi prohlásil, že cizímu zavinění smrti nic nenasvědčuje.

"Každá sebevražda se řeší jako vražda. Já nemám informace, které by tuto teorii potvrzovaly," řekl Vladislav Husák v Otázkách Václava Moravce.

Vše podle něj nasvědčuje tomu, že Karel Svoboda se sám zastřelil na zahradě své vily v Jevanech. Takový závěr už ostatně policie vyslovila v úterý. - více zde

Spekulace však vyvolala fotografie, kterou deníku Blesk prodal policista. Otištěný snímek ruky svírající revolver rozpoutal debatu, zda je možné, aby takto držel zbraň člověk, který se sám střelil do hlavy.

"Nikdy jsem neviděl při sebevraždě zastřelením, že by zbraň - zvlášť těžký kolt, jako měl Svoboda, zůstala v ruce," řekl iDNES.cz pracovník záchranné služby, který si nepřál uvést jméno.

Dodal, že viděl desítky sebevražd zastřelením, ale nikdy prý oběť nebyla v takové pozici. Když si člověk sám prostřelí hlavu, dostane podle záchranáře okamžitě silnou křeč, nebo zbraň vypadne při dopadu ruky na zem.

Nové počítače mají úniku informací zabránit
Bulvárním novinám prodal fotografii policista, který snímky stáhnul z kolegova počítače. Prozradila ho ale neznalost techniky. Policie ho odhalila díky mobilu. - více zde 

Podle Husáka za únik snímku může kromě lidského selhání i zastaralé vybavení služeben. V modernějších policejních kancelářích už totiž není možné, aby se policista přihlásil do cizího počítače.

"Výpovědí policistovi dáváme jasný signál, že policie se musí chovat slušně a korektně a ne obchodovat s informacemi tohoto typu," dodal policejní prezident.

Zároveň upřesnil, že se zatím neprokázalo, že by se na zveřejnění fotografiích podílel ještě někdo další od policie. - více zde


Video