Havárii autobusu z D1 potrestají Slováci

  • 8
Jihomoravská policie ukončila vyšetřování prosincové nehody slovenského autobusu na dálnici D1. Srážku s kamionem u Devíti křížů a smrt šesti lidí pravděpodobně zavinil podle znalců řidič autobusu. Policie předá výsledky šetření slovenským kolegům. Ti rozhodnou, zda šoféra obviní.

Při prosincové havárii zemřelo šest Slováků. Mezi mrtvými byly i těhotná žena a roční dítě. - více zde

Podle znaleckých posudků, které si vyžádala policie, může za nehodu zřejmě 58letý řidič autobusu.

"Důkladným prošetřením nehody a na základě vypracovaného znaleckého posudku vyplývá následující závěr. S velkou pravděpodobností byl příčinou vzniku nehody způsob najíždění autobusu do průběžného pruhu dálnice. Byl v rozporu s dopravními předpisy," stojí v policejní zprávě.

Řidič vytvořil částí autobusu překážku na dálnici, kde právě projížděl kamion. "Proto je podezřelý z trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti," řekla iDNES mluvčí policie pro Brno - venkov Věra Uhrová.

"Řidič je občanem Slovenské republiky, proto bude věc předána k dalšímu postupu na Slovensko cestou státního zastupitelství," řekla policejní mluvčí.

Tam se rozhodne, jestli bude řidič obviněn a půjde před soud. Pokud soud uzná jeho vinu, může jít až na deset let do vězení.

O tom, že nehodu zavinil řidič, mluvil po nehodě jeden z cestujících. Podle něj měl šofér problémy s řízením. "Autobus nezvládal už od chvíle, kdy jsme vyjeli z Florence," řekl tehdy svědek. - více zde

Při srážce kamionu s autobusem na dálnici D1 u Domašova zemřelo šest lidí. Linkový spoj jel z Prahy do Košic. (13. prosince 2004)


Video