Hůř než ve filmu Hoří má panenko jsou na tom hasiči z Horšic na Plzeňsku.

Hůř než ve filmu Hoří má panenko jsou na tom hasiči z Horšic na Plzeňsku. | foto: Radek Krahulík, HZS Praha

Hasiči neodborně manipulovali s ohněm. Shořela jim zbrojnice

  • 35
Hůř než ve filmu Hoří má panenko jsou na tom po středečním večeru hasiči z Horšic na jižním Plzeňsku.
Ve filmu všichni utíkali hasit dům nešťastného staříka, ze kterého si zachránil aspoň postel s peřinou. Do Horšic se sjížděli hasiči z celého okolí, aby zachránili tamní hasičárnu. Plameny však zničily úplně všechno.
 
Pro horšické dobrovolné hasiče byla středa dnem, kdy opravovali motorovou stříkačku. Z prvních zpráv z místa vyplývá, že v době opravy se ve zbrojnici objevil někdo s otevřeným ohněm.
 
Následoval výbuch nahromaděných benzinových par. Celá hasičárna byla rázem v plamenech.
 
"Shořelo jim úplně všechno vybavení. Auto, stříkačky, oblečení, hadice, úplně všechno. Sbor teď nemá vůbec nic," smutně konstatoval krajský řídící důstojník hasičů Plzeňského kraje Robert Kučera, který jel na místo zjistit stav.
 
Škody jsou zřejmě ve stovkách tisíc korun. Zřejmě nikdo nebyl při výbuchu ani následném požáru zraněn. Je pravděpodobné, že vyšetřování skončí se závěrem: Příčinou požáru byla neodborná manipulace s hořlavými kapalinami a otevřeným ohněm.
 
Jednotky hasičů, které se sjely k požáru zbrojnice, měly ještě jeden úkol. Dělat všechno, aby se požár nerozšířil dál do domu. Hasičská zbrojnice je totiž součástí budovy obecního úřadu v Horšicích. Radniční kanceláře by po první prohlídce neměly být výbuchem ani požárem poničeny.  

Video