Dva horníci se udusili, nefungoval ventilátor

  • 26
Dva horníci se v noci udusili v dole Doubrava na Karvinsku. Vešli do chodby, ve které nefungoval ventilátor. Předák poslal havíře do chodby pro pilu. Když se dlouho nevracel, šel za ním. Pětatřicetiletý a o rok mladší horník byli na místě mrtví.

Pětatřicetiletý horník z Karviné se svým o rok mladším kolegou z Havířova nastoupil na čtvrteční noční směnu v 18 hodin. Deset minut po desáté hodině však došlo k tragédii.

"Pracovali v Dole Doubrava na opravě jednoho zařízení. Předák poslal jednoho horníka do chodby pro pilu. Když se dlouho nevracel, šel za ním. Zůstali tam bohužel oba," řekl svazový inspektor bezpečnosti práce Vladimír Potomák.

Horníci byli na místě mrtví. V ovzduší, z něhož vytlačil všechen kyslík nebezpečný důlní plyn metan, nemohli přežít déle než pár vteřin.

Horníci zavolali báňské záchranáře, kteří oba muže již mrtvé vynesli ven. Záchranáři zjistili, že v chodbě nefungoval ventilátor.

"To způsobilo, že ve sto šedesát metrů dlouhé chodbě došel kyslík. Vytlačil jej důlní plyn metan," uvedl Potomák.

Vyšetřovací komise, v níž jsou zástupci báňského úřadu, policie a vedení šachty, teď bude zjišťovat, zda horníci věděli o nefungujícím ventilátoru.

"Provoz ventilátorů v desátém patře do 160 metrů dlouhé důlního díla se zastavil kvůli výpadku proudu. Na to však upozorňuje signalizace. Zatím nevíme, proč oba horníci do chodby vstoupili," sdělila iDNES policejní mluvčí Dagmar Bednarčíková.

"Buď porušili bezpečnostní předpisy horníci, kteří neměli v nevyvětrané chodbě co dělat, nebo o nefungujícím ventilátoru nevěděli a pak chyboval někdo, kdo jim o tom měl říct," podotkl inspektor Potomák.

Horníci si neuvědomili, že jim dochází kyslík
Podle odborníků nemá člověk příliš mnoho šancí přežít v prostředí, kde rychle poklesne podíl kyslíku ve vzduchu. Člověku se hůře dýchá, začne se potit a pak náhle zkolabuje a upadne do bezvědomí.

"V chodbě, kterou se oba muži postupně vydali, je 85procentní vlhkost, teplota okolo třiceti stupňů. Navíc chodba jde ve dvanácti stupních do kopce, takže i chůze ve větraném prostoru je velmi náročná. V takovém prostředí se dýchá dost těžce," řekl Vladimír Potomák.

"Jakmile podíl kyslíku v ovzduší klesne pod dvacet procent, začne se člověku hůře dýchat. Pokud podíl kyslíku klesá dále, může nastat okamžité bezvědomí bez toho, že by si člověk uvědomil nějaké nebezpečí," řekl jeden z důlních záchranářů, který ale nechtěl zveřejnit své jméno.

Výsledky vyšetřování smrti dvou horníků by měly být známy nejdříve v pondělí. "Nechci předbíhat výsledky, ale zatím to vypadá, že v té chodbě horníci neměli co dělat," dodal Potomák.

Podobného mínění byli i horníci, kteří opouštěli důl po ranní směně. "Je to blbé, ale asi si to zavinili sami," řekl jeden z nich.

,

Video