Důchodce znečistil obecní vodu perchlorem

Nový Malín - Dlouhé pátrání po zdroji znečištění obecního vrtu v Novém Malíně na Šumpersku je téměř u konce. Podzemní vodu zřejmě znečistil místní důchodce, který loni manipuloval se zakázanou jedovatou chemikálií perchlor.

"Hygienici provedli rozsáhlou kontrolu soukromých studní v blízkém okolí vrtu a stejnou látku, jaká se objevila v obecní studni, objevili také v okolních studnách u rodinných domků. U původce znečištění vzorky vykazovaly až 150 miligramů chemikálie na litr. Zda jde o jediný zdroj znečištění je třeba teprve potvrdit," uvedl starosta Nového Malína Josef Minář (KDU-ČSL).

Majitel domku se podle starosty přiznal, že loni použil k vyčištění sklepní podlahy od vylitého oleje přibližně čtyři litry perchloru. "Látka se do zdroje podzemní vody dostala asi přes provzdušňovací kanálky," uvedl Minář.

Na znečištění obecního zdroje přišli hygienici při pravidelných kontrolách už koncem loňského roku. Od té doby je vyřazen z provozu a obec může používat vodu pouze z jednoho vrtu. "Vydatnost druhého vrtu je na hraně spotřeby vody v Novém Malíně. Pokud bude sucho, nastanou se zásobováním problémy," sdělil Minář. Jedovatá látka znečistila také dalších sedm soukromých studní. Jen obci způsobil nezodpovědný muž mnohamilionovou škodu.

Ivan Pudil z referátu životního prostředí uvedl, že původce znečištění zřejmě nečeká velký postih. "Záleží na tom, jak by se čin kvalifikoval. Pokud nebude prokázáno, že znečištění způsobil úmyslně, bude potrestán pouze v přestupkovém řízení pokutou v rozmezí jednoho tisíce až několika desítek tisíc korun," sdělil Pudil.


Video