Příprava automobilů závodu luxusních vozů Diamond race 2011 v Praze (13.

Příprava automobilů závodu luxusních vozů Diamond race 2011 v Praze (13. července 2011) | foto: Markéta ŠubrtováiDNES.cz

Česko čeká závod luxusních aut. Pojedeme pomalu, slibují organizátoři

  • 206
Kontroverzní závod sportovních aut se po roce vrátí na české dálnice. Na trať z Prahy přes Brno do Bratislavy a Budapešti vyrazí čtyři desítky luxusních vozů. Organizátoři tvrdí, že tentokrát pojedou pomalu a závodit budou jen na okruhu.

Závod odstartuje osmého září od obchodního centra Arkády v Praze a kromě "exhibiční jízdy" po dálnicích nabídne i rychlostní soutěž na okruhu u Bratislavy a výstavu zúčastněných aut ve Velké Bíteši u Brna. Na závodníky však podle organizátorů čekají také bujaré večírky v Brně a Bratislavě.

"Přesuny mezi jednotlivými body budou exhibiční, na dálnici se pojede 80 kilometrů v hodině," slibuje Soňa Markovičová Bolcková z pořádající firmy. O dvouapůlkarátový diamant si to podle ní závodníci rozdají až na okruhu.

Příprava automobilů závodu luxusních vozů Diamond race 2011 v Praze (13.
Příprava automobilů závodu luxusních vozů Diamond race 2011 v Praze (13.

Loni policisté udělili účastníkům jen jedinou pokutu: 500 korun platil jeden ze závodníků za jízdu v levém pruhu na dálnici, když pravý byl volný. Další dvě auta skončila hned na startu, když neměla v pořádku registrační značky. Jejich majitelé je nechali odtáhnout.

Mnohem větší potíže s účastníky měli policisté předloni. Tehdy policisté proti rychle jedoucí koloně sportovních aut nezasáhli a sklidili za to kritiku, zatímco hned za hranicemi zadržela 35 aut německá policie. Jejich majitelé platili každý pokutu 1 000 eur a na tři dny přišli o přístup ke svým vozům.

Česká policie se tehdy bránila tím, že nemá zákon, který by ji opravňoval silniční závodníky zastavit a auta jim zabavit. Museli by prý buď řídit opilí, způsobit vážnou nehodu nebo jet bez řidičského oprávnění.

,

Video