V dodávce byla krabice plná falešných stodolarových bankovek. Ilustrační foto

V dodávce byla krabice plná falešných stodolarových bankovek. Ilustrační foto | foto: AP, ČTK

Celníci objevili falešné dolary za 11 milionů korun

  • 4
Severomoravským celníkům se podařil výjimečný úlovek. Při kontrole na silnici nedaleko Ostravy zastavili dvojici vietnamských obchodníků. V jejich dodávce našli krabici plnou stodolarových bankovek. Muži přiznali, že falešné peníze koupili v Praze a chtěli je udat na tržnici v Ostravě.

Celníci dodávku zastavili na konci minulého týdne během běžné kontroly zaměřené na zboží. V zavazadlovém prostoru ale narazili na krabici s padělky amerických dolarů.

"Bankovky mají hodnotu 100 dolarů. Celkem kolegové napočítali více než 5000 kusů," řekl mluvčí severomoravských celníků Karel Moškoř.

Bankovky nyní prozkoumají odborníci České národní banky. "Záleží na jejich posouzení, jak vyhodnotí jejich kvalitu," řekl mluvčí Moškoř s tím, že případem se nyní zabývá policie a Česká národní banka. Podle prvního ohledání považují celníci padělky za kvalitní.

Za padělání mohou oba muži dostat podle trestního zákona dvou až osmileté vězení. Pokud bude jejich případ hodnocen jako zvlášť závažný, pak jim hrozí až patnáctiletý trest.

,

Video