Anonym pohrozil výbuchem v jaderných elektrárnách Temelín a Dukovany.

Anonym pohrozil výbuchem v jaderných elektrárnách Temelín a Dukovany. | foto: MF DNES

Anonym hrozil výbuchem v Temelíně a Dukovanech

  • 10
Anonym v neděli večer pohrozil výbuchem v jaderných elektrárnách Temelín a Dukovany. Okamžitě zasedly havarijní štáby elektráren, které řešily situaci spolu s policií. "V obou elektrárnách byla zpřísněna bezpečnostní opatření," sdělil mluvčí Temelína Milan Nebesář.

Anonym se hasičům z kraje Vysočina ozval v neděli několik minut před devátou večer.

"Prověřovali jsme poplašnou zprávu, která měla vztah k jaderné elektrárně. Byla učiněna veškerá opatření, spolupracovali jsme také s vedením jaderné elektrárny a byla vyloučena všechna rizika, která by mohla hrozit," uvedla mluvčí jihomoravské policie Dagmar Bartoníková k situaci v Dukovanech.

Doplnila, že nyní policie pátrá po autorovi výhrůžky.

"Planá výhrůžka už je standardní akce, po níž následují standardní kroky. Sejde se krizový štáb, udělají se jistá opatření, prověřuje se to. Situace provoz elektrárny ani bezpečnost neovlivnila. V zásadě je to už věcí policie," poznamenal mluvčí dukovanské elektrárny Petr Spilka.

V šest hodin ráno policie pohotovost v obou elektrárnách odvolala.

"Provoz elektrárny nebyl událostí ovlivněn," potvrdil i temelínský mluvčí Nebesář.

Loni v srpnu způsobila planý poplach v Dukovanech duševně nemocná žena. Oznámila, že k elektrárně směřuje autobus se zbraněmi hromadného ničení. Skončila v psychiatrické léčebně.

Před pěti lety zase vyhrožovala elektrárně výbušninou česká emigrantka z Rakouska. Kvůli planému poplachu bylo tehdy ze zařízení evakuováno 1200 lidí. Policie ženu obvinila ze šíření poplašné zprávy.

Pachatelka byla v pokročilém stadiu těhotenství a elektrárně se později omluvila.


Video