Podle vyjádření sklenáře muž způsobil rozbitím výlohy škodu 1 700 korun, což stačilo jen na pokutu. Ilustrační snímek

Podle vyjádření sklenáře muž způsobil rozbitím výlohy škodu 1 700 korun, což stačilo jen na pokutu. Ilustrační snímek | foto: iDNES.cz

Amnestovaný rozbil výlohu, aby ho zavřeli. Stačilo to jen na pokutu

  • 50
Klausova amnestie vůbec nepřišla vhod čtyřiatřicetiletému muži z Teplicka. V úterý ve dvě ráno se zoufale vrhl na policejní hlídku a dožadoval se, aby ho poslala zpátky do vězení. Svůj požadavek podpořil tím, že před policisty rozbil výlohu prodejny. V cele ale nakonec nepobyl ani den.

"Hlídka šla městem a muž na ni křičel, že chce zpátky do vězení, protože ho měli propustit až v létě a nepočítal s tím, že se kvůli amnestii dostane na svobodu už teď. Pak prokopl výlohu a řekl, že jestli ho okamžitě nezavřou, bude páchat trestnou činnost dál," popisuje policejní mluvčí Daniel Vítek.

Rozbitá výloha měla podle předběžného odhadu cenu okolo deseti tisíc korun. Policisté proto muže zavřeli do cely a začali ho ve zkráceném řízení stíhat za poškození cizí věci, za které hrozí až rok vězení.

"Čekali jsme, že do osmačtyřiceti hodin bude před soudcem. Jenže na základě odborného vyjádření sklenáře se ukázalo, že škoda na rozbité výloze byla ve skutečnosti jen 1 700 korun, takže muž spáchal jen přestupek proti majetku," líčí Vítek.

Policisté tak případ předali k přestupkové komisi městského úřadu, která amnestovaného vězně podle všeho potrestá pokutou. "Muže jsme pak museli propustit. Teď už je zase na svobodě," dodal Vítek.

Další amnestovaný kradl salámy

Na Teplicku to byl druhý případ, kdy se policisté znovu setkali s amnestovanými vězni. Už v sobotu jeden z nich, 62letý muž, ukradl v teplickém supermarketu čtyři šišky salámu. Policisté ho stíhají na svobodě za krádež.

Dalšího amnestovaného vězně pak přistihl v úterý majitel jedné z teplických firem, jak mu ze dvora odnáší železnou traverzu v hodnotě tisíc korun. Také tento propuštěný muž skončí před přestupkovou komisí. 

Krajský policejní ředitel Tomáš Landsfeld v úterý informoval hejtmana Oldřicha Bubeníčka, že v celém Ústeckém kraji zatím amnestovaní vězni spáchali šest trestných činů a deset přestupků, což je jedno procento z celkového množství trestné činnosti za toto období.

Zastavení stíhání v případech starších osmi let se podle Landsfelda v Ústeckém kraji týká 181 případů, v naprosté většině menších majetkových deliktů spáchaných cizinci, kteří již nežijí na území kraje či republiky.


Video