Zlaté výrobky prý vzbudily v parlamentu velký zájem. Ilustrační foto

Zlaté výrobky prý vzbudily v parlamentu velký zájem. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

V ruském parlamentu vzkvétá obchod se suvenýry ze zlata

Zlaté cihly, zlaté náušnice zdobené státním znakem nebo kalíšky na vodku z drahého kovu si mohou zájemci pořídit v budově dolní komory ruského parlamentu Státní dumy. Podle listu Komsomolskaja pravda jdou v tamním zlatnictví na dračku zejména zlaté cihličky i klíčenky k vozům značek Infinity nebo Lexus.

O "levné" přívěsky k mazdám či oplům ale zájem není. Zlatnictví pod střechou budovy zákonodárného sboru objevili novináři vedle poslanecké jídelny.

Největší zájem je prý o výrobky ozdobené státním znakem. Například prsten a náušnice s orlicí se dvěma hlavami obloženými brilianty přijde téměř na 61 tisíc rublů (asi 42 500 korun). Zlaté kalíšky přijdou na dvacet tisíc rublů (čtrnáct tisíc korun).

"Nejvzácnější je tam ale zlatá cihla téměř za milion rublů. Leží si tam tak důležitě, jako by věděla, jakou má cenu, a čekala na majitele. Ne jako její 'bratři' o váze sto gramů, kteří se rozprodávají jako tvarohové placky v jídelně," uvedl deník.

Zlaté výrobky prý vzbudily v parlamentu velký zájem. Kolem stánku vznikl v široké chodbě viditelný nápor. Žádného poslance nakupujícího drahý kov sice novináři neodhalili, avšak jejich asistenti se prý činili, seč mohli.

,

Video