Rád jsem na vaší straně, řekl Bush vojákům

  • 9
Praha - Těsně před odletem se prezident USA na ruzyňském letišti pozdravil s českými vojáky z mezinárodních misí. Podle ministra obrany Jaroslava Tvrdíka George Bush o setkání sám požádal. Veteránů na odletové ploše bylo zhruba sto. Jejich příjezd jim zkomplikovala špatná organizace. "Přijel, kdo mohl. Sehnat v Praze ubytování jsme si museli sami, takže řada lidí cestu vzdala," uvedl Ladislav Polívka z 9. roty, která operovala v Iráku.

FOTOGRAFIE Z DĚNÍ KOLEM SUMMITU NAJDETE ZDE

Stovka vojenských veteránů přijela v mikrobusech na staré ruzyňské letiště asi hodinu a půl před odletem americké delegace. Polovina z nich se v roce 1991 účastnila operace Pouštní bouře v Iráku.

Další padesátka vojáků v polních uniformách patří ke 4. rotě chemické ochrany. Chemici z Týna nad Vltavou se letos podíleli na protiteroristické operaci Trvalá svoboda na Blízkém východě.

Přijeli, aby si s Bushem před jeho odletem promluvili. "Pozváni byli všichni z naší roty, kde nás bylo 208. Cesta sem byla ale dost komplikovaná, protože jsme většinou z druhého kouta republiky. Proto je nás tady jen padesát," řekl Polívka.

Air Force One pohltila mlha

Vojáci měli sraz na generálním štábu české armády v Dejvicích. "Tam jsme se převlékli do uniforem, protože většina z nás už v armádě není. Deset let je dost dlouhá doba, takže tam zůstalo už jen dvacet procent z nás," dodal.

Prezident George Bush se na letišti rozloučil s ministrem obrany Jaroslavem Tvrdíkem a šéfem generálního štábu generálem Jiřím Šedivým. Českým vojákům popřál mnoho úspěchů v dalších misích. "Válku proti terorismu vyhrajeme. Jsem rád, že jsem na vaší straně," řekl.

Po odletu amerického speciálu byli vojáci plni zážitků. "Je to rozhodně příjemný, že o vás takhle mluví americký prezident. Stisk jeho ruky byl upřímný," popisoval jeden z veteránů.

"Pro nás je to velké ocenění. Je vidět, jak nás ve světě hodnotí, když prezident USA ocenil vojáky středoevropské republiky malého formátu," řekl velitel kontingentu v Kuvajtu Josef Prokš.

Radost z ocenění má i Ladislav Polívka z 9. roty. "Ocenění si vážíme. Mise v Iráku nebyla žádná legrace. Trávíte devět měsíců v hrozném podnebí, kde hoří ropné vrty, a nevíte, co vás čeká. Ke konci to už byla silná ponorková nemoc," řekl veterán. "Je to ale práce jako každá jiná. Vrátili jsme se a pokračovali normálně dál."

"Na vlastní kůži jsme si prověřili, že význam NATO je veliký. Souhlasím s rozhodnutím aliance, že armáda každě země by měla dělat jen to, co umí. Je dobře, že každý pak bude podporovat své specialisty," dodal Polívka.

"Zeptejte se Bushe, zda zná auto Škoda nebo Tatra. Samozřejmě, že nezná, ale české vojáky zná velmi dobře a ví o nich i každý Američan. To je vidět, jakou hodnotu tomu dávají," prohlásil při odchodu Prokš.

Americký prezident George Bush se zdraví s českými veterány z Kuvajtu a Afghánistánu, kteří se s ním přišli rozloučit na letiště v Praze-Ruzyni, odkud americký prezident odletěl ze summitu NATO do Petrohradu na setkání s ruským protějškem Vladimirem Putinem. Příhlíží bývalý velitel české protichemické jednotky v Kuvajtu Josef Prokš (vlevo). (22. listopadu 2002)


Video