Diskuze

Jak dopadl pokus vyslovit o Karlovi Havlíčku Borovském něco nového

Sborník k životnímu výročí, to je takový konzervativní knižní pomník. K jeho vytvoření se sejdou odborníci, jejichž jména jsou s jubilantem spojována. V koncentrované podobě mohou napsat, co už ve svém samostatném díle dostatečně zpracovali. K dvojímu výročí, které se loni z jedné strany zcela, z druhé napůl, „zakulatilo“ u jména Karla Havlíčka Borovského (1821-1856), vydalo sborník havlíčkobrodské nakladatelství Petrkov.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

beth2

30. 1. 2012 12:49
konfinace vs. konfitování

pojem „konfinace“ - úřední příkaz k pobytu na určeném místě spojený zpravidla s povinností se pravidelně hlásit na příslušném úřadě, omezení pobytu

a "konfit (konfitování)" - pomalé vaření v tuku

jsou si podobné asi jako hodinky a holinky :-)

0 0
možnosti

Anubisos

30. 1. 2012 10:35
S tím utrpením K.H. Borovského to nebylo

tak jednoznačné, když dostával ve vyhnanství v Brixenu státní apanáž 500 zlatých ročně (což byl roční plat úředníka, roční plat vyučeného dělníka činil něco nad 100 zlatých).

Vyhnanství nezávidím, ale připomíná mi to něčím disent před rokem 1989.

0 0
možnosti

Maximin

30. 1. 2012 21:33
Re: S tím utrpením K.H. Borovského to nebylo

Je skvělé, že se někdo zabývá Karlem Havlíčkem, fandím autorce proto, že hledá vstřícný pohled na tohoto sympatického novináře, protože sympatizuje s autory sborníku a zároveň nenápadně navádí k neotřelému pohledu. Děkuji za články MMM, protože jsou inspirativní! LK.

0 0
možnosti