Unikátní sklenice je vysoká 106 cm. | foto: ČTK

Harrachovští skláři vyrobili rekordně vysokou sklenici

  • 7
Sklenice, kterou při pátém ročníku pivních slavností vyrobili harrachovští skláři, se nevejde do žádné myčky nádobí ani kuchyňské linky. O to více si jí ale její tvůrci cení. Měří totiž 106 centimetrů a zapíše se do české verze Guinnessovy knihy rekordů.

"Dosud se o podobný počin nikdo nepokusil," řekl Otto Štembera z pelhřimovské agentury Dobrý den.

"Sklář musí být zkušený a dost rychlý. Navíc je třeba, aby byl vysoký, aby se to mohlo podařit," vysvětlil majitel sklárny František Novosad. Skláři se podle něj na rekord připravovali a výrobu obří číše zkoušeli.

Sklenici dělali takzvanou hutní technikou. Na nožku museli při natahování foukat, aby byla rovnoměrně silná a při chlazení ji museli zase podepřít speciální vatou, aby nepraskla.

Jedna z rekordně vysokých sklenic skončí v harrachovském muzeu, druhá poputuje do Pelhřimova. Křehké dílo váží asi tři kilogramy.

Prvním rekordem sklárny je pivní sklenice
Před čtyřmi lety už v Harrachově vyrobili největší pivní sklenici na světě, která se také zapsala do knihy rekordů. Žádný pivař se z ní ale nikdy nenapil.

Prázdná totiž vážila kolem 14 kilogramů a kdyby se naplnila 30 litry piva, byl by velký problém ji vůbec uzvednout. - čtěte Skláři vyrobili největší pivní sklenici

Harrachovská sklárna je nejstarší fungující sklárnou v České republice a zřejmě i v celé Evropě. Založena byla před rokem 1712 na jilemnickém panství hrabat Harrachů. Zachoval se tam tradiční způsob výroby a unikátní 100 let stará historická brusírna skla, která je poháněna transmisemi a vodní turbínou. Podnik vyrábí tradičními postupy luxusní nápojové sklo, užitkové sklo a křišťálové lustry.

,

Video