Celníci kvůli summitu přitvrdili

  • 2
Cínovec - S přísnějšími kontrolami musejí počítat řidiči, kteří do Česka přijíždějí přes některý ze severočeských přechodů. Od začátku listopadu totiž policie na hranicích přitvrdila. Souvisí to s nadcházejícím summitem NATO v Praze.

Důkladnější kontroly se ale dotknou spíš cizinců směřujících do země. Češi přijíždějící z Německa ale musejí počítat s tím, že se na hranicích zdrží.

Podle policistů je na hranicích slabý provoz. Měl by zesílit až v polovině měsíce. "Od 15. listopadu proto ještě výrazně zesílíme ostrahu hranic," řekl Josef Lech, vedoucí referátu cizinecké a pohraniční policie na Cínovci.

Právě přes tento přechod se zřejmě bude snažit přejít nejvíc odpůrců Severoatlantické aliance. Podobné to bylo i před dvěma roky při pražském setkání představitelů Mezinárodního měnového fondu a Světové banky.

Opatření, která platí na Cínovci, se ale týkají také dalších hraničních přechodů v regionu. Policisté posílili hlídky na příhraničních stezkách a na zelené hranici.

"Kolik lidí ale na ostrahu hranic mimořádně nasadíme, upřesnit nemůžeme," řekla mluvčí cizinecké a pohraniční policie Eva Hauková.

Policie tvrdí, že do republiky vpustí pokojené demonstranty. Přes hranice by ale neměli přejít agresivnější odpůrci, u nichž se při kontrole najdou zbraně nebo třeba železné tyče.

Při monitorování situace hodlají čeští policisté spolupracovat s německými kolegy. Díky nim budou například včas vědět, když se k hranicím přiblíží nějaká větší skupina.

Na setkání představitelů NATO se ale připravuje celá severočeská policie. Asi osm set padesát místních policistů totiž pojede pomáhat do Prahy a na jejich místo dočasně nastoupí vojáci.

"Dorazí sem asi tři sta šedesát vojáků, kteří budou ve společných hlídkách s našimi lidmi. Na pořádku v ulicích měst a obcí v regionu se to ale neprojeví," řekl před dvěma týdny Jiří Homonai, zástupce velitele severočeské pořádkové policie.

Celníci kontrolují na severočeském přechodu Cínovec auta. Přitvdili v souvislosti s nadcházejícím summitem NATO. Lidi s tyčemi a zbraněmi do země nepustíme, říkají, 6.listopadu 2002


Video