Britská vláda popírá pravost fotografií

  • 17
Britská vláda je přesvědčena, že fotografie zachycující týrání iráckých vězňů britskými vojáky, které začátkem května zveřejnil britský list Daily Mirror, rozhodně nebyly pořízeny v Iráku. V parlamentu to prohlásil státní tajemník na ministerstvu obrany Adam Ingram.

Poukázal na fakt, že nákladní vozidlo, které je na snímcích zachyceno, britská armáda do operací v Iráku vůbec nenasadila. "Takový typ vozidla v Iráku vůbec nebyl," zdůraznil Ingram.

Zároveň upozornil, že vyšetřování kolem snímků zveřejněných v Daily Mirroru pokračuje a že je možné, že vyústí v obvinění těch, kteří na nich figurují. Vedení deníku Ingram vyzval, aby při objasňování původu fotografií spolupracovalo.

Snímky, které britský deník zveřejnil, byly prezentovány jako důkaz nelidského zacházení s iráckými vězni. Nevole britské veřejnosti byla o to větší, že o několik dní dříve se objevily snímky s týráním Iráčanů americkými vojáky.

Vládní experti ale záhy po zveřejnění fotografií v Daily Mirroru poukázali na řadu nesrovnalostí, které naznačovaly, že jde o padělky.

Jedním z důkazů bylo právě vojenské vozidlo zachycené na snímcích; podle expertů nebylo do Iráku vůbec vysláno. Stejně tak některé zbraně, které rovněž nebyly ve výzbroji britských vojáků v Iráku. Deník přesto i nadále tvrdí, že snímky jsou autentické.

Organizace Amnesty International a Mezinárodní výbor Červeného kříže tvrdí, že britskou vládu upozornily na nepřiměřené zacházení s iráckými zajatci ze strany britských vojáků už před několika měsíci.

Ingram minulý týden ujistil parlament, že žádnou "nepříznivou" zprávu tohoto typu neobdržel. Organizace kontrovala, že Ingramova kancelář potvrdila, že zásilku obdržela.

Ingram ve čtvrtek odmítl narážky, že by parlament podvedl. Připustil, že od AI zásilku dostal, šlo však podle něj pouze o list, nikoli o zprávu.

,

Video