Získá Capriatiová grandslam? Proč ne?

Paříž - Jennifer Capriatiová se teprve pomalu vzpamatovává a začíná si uvědomovat, že to, co zažila není jenom parádní sen. V sobotním neuvěřitelně dramatickém finále ženské dvouhry na French Open získala už druhý grandslamový titul v této sezoně. "Pořád ještě čekám, kdy se z toho probudím. Nejde mi do hlavy. že by to byla skutečně realita," říká hráčka, jež ještě před pár lety byla pro noviny spíše námětem pro rubriku Problémy s dospíváním. Po jejím triumfu se množí úvahy o tom, že by letos mohla získat kompletní grandslam.

Ve svých čtrnácti letech byla přirovnávána v Americe k Tracey Austinové. Stejně jako Austinová však ani Capriatiová svůj závratný vstup do světa profesionálního tenisu nezvládla. Nyní je už definitivně zpět a to ve formě jaká bere dech. "Hraje s úžasným sebevědomím, vůbec si nepřipouští tlak," obdivovala poražená finalistka Kim Clijstersová svou soupeřku. Komentáře hovoří o tom, že Jennifer dospěla.

Jennifer Capriatiová sama dobře cítí, že pařížský úspěch by nemusel být posledním. Dva vyhrané grandslamy přirozeně vyvolávají otázku, zda by Američanka nemohla zužitkovat svou fazónu v dobytí čtyřkoruny, všech čtyřech grendslamových turnajů. Naposledy se to podařilo Steffi Grafové v roce 1988. "Kdo ví, co se ještě může stát? Na trávě se mi nehraje špatně," naznačila sama hráčka v rozhovoru pro agenturu AP, že si neklade nízké cíle.

Pokud chce Jennifer Capriatiová skutečně pomýšlet na to, že se připojí ke trojici slavných jmen, musí uspět už na červencovém Wimbledonu. Těžko se dá čekat, že bude pole hráček znovu tak prořídlé jako v Paříži. Ovšem, proč by se pětadvacetiletá Američanka měla bát? Letos už porazila všechny hráčky kompletní špičky. Na trávě All England Clubu došla zatím nejdál v roce 1991, kdy si zde zahrála semifinále. Stejné maximum dosáhla také na posledním z grandslamových turnajů, US Open.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga