Finále Turnaje mistrů: Hewitt - Ferrero

  • 4
Šanghaj - Turnaj mistrů zná finalisty. Stali se jimi vítěz španělské semifinálové tenisové bitvy Juan Carlos Ferrero a světová jednička Lleyton Hewitt z Austrálie, kterou nedokázal zastavit švýcarský bojovník Roger Federer. Páteční přemožitel Jiřího Nováka v posledním zápase základní skupiny byl v závěru utkání lepší a přehrál Carlose Moyu 6:7, 6:4 a 6:4. Ve druhém zápase se bil Hewitt s Federerem do posledního míčku a nádherný zápas nakonec vyhrál 7:5, 5:7, 7:5.

Semifinále:

Ferrero (4-Šp.) - Moya (5-Šp.) 6:7 (6:8), 6:4, 6:4.
Ferrero nečekaně vyrážel od základní čáry k síti, zatímco Moya se držel antukového motivu a opíral se o forhend. Ferrero mohl vyhrát ve dvou setech, ale v první sadě propásl vedení 5:2 i náskok v tie-breaku. Pak zpřesnil hru a zbylé dva sety vyhrál. A tak se jako vždy rozhodl jejich vzájemný zápas ve třech setech, nyní po dvou hodinách a 17 minutách.

"Zase to bylo složité," oddychl si Ferrero po utkání. "Jsem to pořád já, stejně jako před měsícem, ale na tomto tvrdém povrchu hraji svůj tenis, což mě těší."

"Finále US Open hráli Sampras s Agassim, ale časy se mění. Bude to finále mladých a dobrý tenis," řekl dvaadvacetiletý Ferrero, kterého v boji o titul čeká ještě o rok mladší soupeř.

Moya porazil v posledním utkání ve skupině Alberta Costu, ale druhý zápas s krajanem za sebou prohrál. "Oba duely měly skvělou úroveň. Hrál jsem výborně a nevím, jak mě Ferrero porazil. Prostě tady hraje vždy o něco líp než soupeř," hodnotil Moya a přiznal, že proti Ferrerovi nastupoval s respektem. "Vždyť jsem s ním prohrál už posedmé z devíti zápasů, tak se nedivte," vysvětloval.

Hewitt - Federer 7:5, 5:7, 7:5
Ve druhém zápase začal Australan trůnící na špici světového žebříčku špatně. Zato Švýcarovi se dařilo. Zanedlouho vedl 5:2 a zdálo se, že o vítězi prvního setu je rozhodnuto, jenže opak byl pravdou. Hewitt se chytil, proháněl soupeře po kurtu a nutil jej k chybám. Vyrovnal na 5:5,  pak přidal Federerovo podání a podával na vítězství v setu. Prohrával 15:40, vyrovnal na shodu - Švýcar měl sice ještě třikrát výhodu, „zaťatý“ Australan už ale šanci nepustil a proměnil hned první setbol.

"Nesnáším prohry, proto se rvu o každý míč. Každá výměna je mečbolem," prozradil Australan. Za rozhodující označil moment v prvním setu, kdy prohrával 4:5 a Švýcar podával na výhru v sadě. "Za stavu 15:30 jsem zvýšil obrátky, zařadil vyšší stupeň," komentoval obrat.

Ve druhé sadě zdecimovaný Federer prohrál snadno hned úvodní servis. V tu chvíli by rozjetého Hewitta zabrzdil jen málokdo, přesně mířenými míči nutil soupeře k chybám. Ten se snažil, dřel. Za stavu 0:2 se zdálo, že mu snaha nepomůže. Ale Federer se vzepjal k výkonu a dokázal vyrovnat na 3:3. Podával, tlačil se na síť, tam ale nezakončoval přesně a Hewitt mu servis vzal. Při následném Australanově podání měl výhodu, bil se jako lev, hala aplaudovala skvělým míčům z raket obou hráčů, ale Švýcar už se zdál psychicky nalomený a střídal nádherné balóny s chybami. Zato Hewittovi rostlo s každým „fiftýnem“ sebevědomí.
Jenže nedorostlo až k výhře v setu. Švýcar se otřepal, při svém podání nenechal sokovi ani míček, získal i další tři hry a hrál se třetí set.

Bitva o každý míč gradovala. Oba vyhrávali svá podání až do stavu 4:4. Pak Hewitt nastoupil, vedl 40:15 a vzal soupeři podání. Za stavu 5:4 servíroval na postup do finále. Jenže drama končit nemělo, Federer se projevil jako muž bez nervů a vyrovnal na 5:5. Ovšem aby toho nebylo málo, hned prohrál servis a Australan si už vítězství vzít nenechal.

Před nedělním finálovým zápasem, který se hraje na tři vítězné sety a začne v 8:00 SEČ, Hewitt doufá, že se dá po vyčerpávajícím utkání dohromady. "Jsem trochu unavený, ale není to nic nového. Bude to náročný zápas," předpověděl Hewitt.

Španěl Ferrero hraje bekhend ve vítězném semfinále s Moyou na Turnaji mistrů

Pražený favorit Moya odvrací míček v semifinále Turnaje mistrů s Ferrerem

Svýcar Roger Federer lituje ztracenýho míčku v semifinále s Lleytonem Hewittem.

Juan Carlos Ferrero si vychutnává vítězství v semifinále turnaje mistrů, ve kterém pokořil krajana Carlose Moyu.

Australan Lleyton Hewitt neskrývá svou radost z postupu do finále turnaje mistrů. V semifinále vyřadil Rogera Federera.

Lleyton Hewitt returnuje v zápase s Rogerem Federerem, který vyhrál ve třech setech.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga