Escude: Tenis je prolezlý dopingem

  • 3
Paříž - Je v tenise doping, nebo ne? Během probíhajícího French Open se rozhořela debata, jejímž tématem je užívání nepovolených prostředků a přístupu vedení tenisových organizací ATP a WTA k tomuto problému. Do čela kritiků se postavil Nicolas Escude, který se nebál veřejně zaútočit přímo na vedení ATP. "Kdo tvrdí, že dnešní tenis je čistý, ten musí žít v nějakém snovém světě," prohlašuje francouzský hráč. Podle něj ovládá sport mafie.

Escude se v rozhovoru pro domácí deník Le Parisien pořádně napřel do vedení mužského profesionálního tenisu. Podle něj se ATP snaží zakrývat rozsah užívání dopingu, zejména američtí tenisté mají požívat zvláštní ochrany. Odpověď na spekulace kolem čistoty sport na sebe nenechala dlouho čekat. Výkonný ředitel ATP Mark Miles se rozhořčeně ohradil proti podobným hlasům. "Ta prohlášení, která jsem mohl číst, naprosto postrádala informovanost, objektivitu, často urážela."

Francouzský vítěz Davisova poháru si stojí za svými slovy a přidává i konkrétní příklady. "Když hrajete na antuce a po 50 úderech je chlapík na druhé straně sítě v pohodě, zatímco vy jste v agónii, to je trochu šílené." Tato slova přicházejí v době, kdy se množí úvahy o užívání dopingu zejména mezi argentinskými tenisty. jejich neuvěřitelný vzestup k podobným domněnkám vyzývá stejně jako skutečnost, že Chelu a Coriu už trest za doping potkal. (Čtěte ZDE)

Velká porce Escudeho kritiky míří za moře. "Ve Francii provádíme krevní testym máme listinu zakázaných prostředků, která odpovídá i jiným sportům," vyjmenovává a volá po zavedení stejných pravidel na všech turnajích i mimo Starý kontinent. Naráží ovšem na problém. "Potíž je v tom, že ATP vedou Američané, zatímco 85 procent hráčů pochází z Evropy."

Tato slova poněkud zlehčuje oficiální lékař US Open Brian Heinline. Podle něj se v každém testu dají nalézt skuliny. "Tenisté nejsou žádní ďáblové, ale nejsou ani andílci," poznamenal víceznačně. To Francouz má jasno: "Je to všechno mafie. Kdyby byly odtajněny všechny dokumenty, tenis by se na půl roku dostal do těžkostí. Vyšel by z toho ale lepší a čistý." Je možné připomenout případy z olympiády v Salt Lake City a revize umístění v závodech lyžařů - běžců.

Situace částečně odpovídá třeba zámořské hokejové NHL, kde se dopingové kontroly vůbec neprovádějí a listina zakázaných prostředků je značně benevolentnější nežli ta schválená Olympijským výborem. Letošní French Open vůbec poprvé sladila své podmínky s těmi olympijskými, testování do 4. kola je prováděno náhodně, od závěrečné fáze pak systematicky.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga