BITVA. Tenisté Denis Istomin (vlevo) a Tomáš Berdych si podávájí ruce po dlouhém vzájemném zápase ve Wimbledonu.

BITVA. Tenisté Denis Istomin (vlevo) a Tomáš Berdych si podávájí ruce po dlouhém vzájemném zápase ve Wimbledonu. | foto: AP

Berdych po pěti setech: 4. kolo mi nestačí. Měl bych jít dál

  • 4
Londýn (Od zvláštního zpravodaje MF DNES) - Byla to dřina, ale tenista Tomáš Berdych ve Wimbledonu postoupil už do 4. kola. V pěti setech porazil Uzbeka Istomina. "Mohl jsem dnes sice ušetřit víc sil, ale hlavně že jsem postoupil," řekl.

Prohrával jste 1:2 na sety. Změnil jste pak něco?
Nezlomil jsem se, nezazmatkoval, naopak on si možná myslel, že to bude mít snazší. Pořád mi pomáhá sebevědomí z Roland Garros. V důležitých momentech si dovolím víc než dřív. Věřím si.

Ale na konci třetího setu to tak nevypadalo. To jste měl brejk a podával jste na vítězství.
Nedoservíroval jsem set, což si dnes vyčítám ze všeho nejvíc. Nemělo by se to příště stávat. Mohl jsem třeba ušetřit síly, ale nakonec jsem hlavně rád, že jsem to vybojoval.

Soupeř nevypadal, že by byl až sedmdesátý na světě.
To tedy ne. Kdyby takhle hrál pořád, je určitě jinde. Ale zase se ukázalo, že už dnes vážně nezáleží na žebříčku, ale na formě. A ta jeho byla velká. Rozhodlo pár momentů, možná víc mých zkušeností. On hrál výborně. Neservíroval rychle, ale přesně. Jeho tenis na trávu sedí. Hraje krátké nápřahy a rychle po odskoku. Někdy jsem se musel smát, co byl schopný zkazit poté, co předtím zahrál za balony.

Kolik sil vás třetí kolo stálo? Na kurtu jste byl čtyři hodiny.
Poté, co jsem tady viděl zápas mezi Isnerem a Mahutem, jsem se zařekl, že už nikdy neřeknu, že jsem hrál dlouhý zápas a že jsem unavený. Takže síly určitě jsou. Navíc mám před sebou dva dny volna a za sebou ledovou vanu.

To je nějaká novinka?
Nikdy jsem studenou vodu neměl rád. Ale letos v San Jose jsem hrál náročný zápas s Američanem Odesnikem, těžký povrch, tělo trpělo, byl jsem zbitý. V hokejové šatně tam měli vířivku se studenou vodou, tak jsem ji zkusil a druhý den jsem se opravdu cítil dobře. Od té doby to dělám často, i doma. Američané to používají skoro všichni.

Jste ve 4. kole, čímž jste si splnil první cíl. To vám ale asi stačit nebude. Čeká vás Němec Brands.
Určitě mi to nestačí. Nikdy jsem s ním nehrál, ale to není důležité. Měl bych jít dál.

Zmínil jste drama Isner - Mahut. Co jste mu říkal?
Bylo úžasné. I to, že jsem byl na stejném turnaji, kde se to odehrálo a budu na to moct vzpomínat. Díval jsem se v šatně.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga