Ligu házenkářů dusí nezájem

P r a h a - Pevnost projektu federální ligy házenkářů za účasti českých a slovenských týmů utrpěla povážlivé pukliny ještě předtím, než se rozběhla. Společnost dvanácti mužstev, která se v minulé sezoně kvalifikovala z domácích soutěží, totiž opustily už dva kluby, Ostrava a Prešov. Nemají dost peněz na to, aby si interligu mohly dovolit.

"Nepovažuji to za vážný zásah do našich záměrů, Ostrava i Prešov prostě nezajistily odpovídající podmínky na to, aby se ligy zúčastnily," odmítá krach předseda svazu Jaroslav Gattermayer.

Jenže právě ostravský prezident Karel Baláč prorokuje zkázu: "Tato nesmyslná soutěž kluby finančně vyčerpá a nic nepřinese. Do dvou let padne." Pole ligových účastníků se sice neztenčilo, místo Ostravy obsadil pražský klub Allrisk CAC a za Prešov zaskočily Nové Zámky.

Potíž však spočívá v tom, že Allrisk vyšplhal do soutěže až z pozice šampiona druhé ligy. Všech šest klubů, které v uplynulé sezoně neuspěly v extralize, předtím nabídku startovat shodily pod stůl. Nemáme zájem, tvrdili manažeři. To je vizitka nezájmu o soutěž, od níž si oba svazy slibují zvýšenou prestiž a lepší kvalitu.

Gattermayer ovšem zůstává zcela klidný. "Myslím, že se oslovené týmy v minulém ročníku příliš brzy smířily s tím, že se neumístí do šestého místa, a tím nepostoupí do federální ligy, a ztratily ambice. Věřím, že nyní už určitě formují kádry a pokusí se o postup v příštím roce." Není tajemstvím, že nad vznikem interligy žádný klub nejásá.

Hlavně proto, že přibude cestování, které tak spolyká víc peněz z pokladny. Vzájemná konfrontace navíc spíš prospěje slovenským týmům, které si na reprezentační úrovni i v evropských pohárech vedou hůř. Český národní tým vyřadil Slováky v kvalifikaci na lednové mistrovství světa ve Francii.

Existují i další drobnosti, které vyvolávají drobnou nevoli. "Když už byla založena česko-slovenská liga, mohly tomu být přizpůsobeny regule v tom smyslu, že Slováci v českých týmech a naopak nebudou považováni za cizince. To se ale nestalo," zlobí se například Jiří Bednárek, manažer Frýdku-Místku. "Mohlo to být trochu líp dořešené."

Českou stranu v "západní skupině" reprezentují mistr Karviná, Frýdek-Místek, Plzeň, Zubří, Dukla Praha a Allrisk CAC Praha. Slovenskou "východní skupinu" tvoří Sečovce, Topol'čany, Bratislava, Považská Bystrica, Košice a Nové Zámky.

Byť je předseda českého svazu přesvědčen, že současné složení ligy už se nezmění, další úpravy nejsou vyloučeny. Třeba v Plzni zatím naplnili rozpočet jen z poloviny a čekají na dar města.

Přesto český i slovenský svaz nadále nerušeně pracují na tom, aby v roce 2002 zahájily společnou ligu také házenkářky.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž