Knaussovi hrozí za doping dvouletý trest

Vídeň - Rakouský lyžař Hans Knauss měl pozitivní dopingovou zkoušku. A to dokonce i B-test, takže mu nyní hrozí dvouletý trest. Při listopadovém sjezdu Světového poháru v kanadském Lake Louisem, kde skončil čtvrtý, měl v moči anabolický steroid nandrolon.

Knauss až do dneška neměl oficiálně zastavenou činnost, nicméně kvůli podezření z dopingu od půlky prosince nezávodil.

Provizorní trest a hlavně termín slyšení až v únoru mu sebral naději zúčastnit se šampionátu, který v italském Bormiu začne 29. ledna.

Generální sekretářka FIS Sarah Lewisová mu nicméně dala naději na dřívější termín výslechu, podle ní může zažádat o urychlené projednání případu.

"Uvidíme, jaké budeme mít možnosti objasnit celou záležitost. Našim cílem je najít pravdu, očistit Hanse z podvádění a dát mu šanci vrátit se co nejdříve na svahy," řekl Knaussův právník Christian Flick agentuře AP.

Knausse pozitivní výsledek dopingové zkoušky šokoval a prohlásil, že nikdy nedovolené podpůrné prostředky neužíval.

"Zasáhlo mě to jako blesk z čistého nebe. V životě jsem nevzal něco nedovoleného a doping by bylo to poslední, co bych udělal," zapřísáhl se.

Nyní má tři možnosti: smířit se s výsledkem dopingové kontroly a přijmout trest, zaslat FIS svou obhajobu písemně, nebo se osobně dostavit ke slyšení. Podle Flicka Knauss za členy disciplinární komise přijede a ze všech sil se bude podílet na tom, aby byl případ objasněn.

S ohledem na to, že povolenou hranici překročil jen velmi málo, přikláněl se Knauss k názorům odborníků, že nandrolon se do jeho těla dostal z běžných potravinových doplňků. FIS si podle všeho rakouského sjezdaře předvolá na 16. února do Oberstdorfu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž