Plzeň - Zubří

Plzeň - Zubří | foto: Daniel Beran, MAFRA

Zubří vstoupilo do play-off vítězně

  • 1
Vítězný vstup do play-off mají za sebou zuberští házenkáři. Nejlepší tým základní části porazil v úvodním čtvrtfinále v domácím prostředí Plzeň 28:21. "Rozdíl mohl být vyšší, ale hlavní je, že jsme vyhráli," pochvalovalo si křídlo Zubří Tomáš Číp. Po úvodním triumfu stačí mužstvu k postupu už jen jediný úspěch.

Čtvrtfinále se totiž hraje pouze na dvě vítězství. "Rádi bychom sérii ukončili už ve středu, v našich silách to je," nepochybuje trenér Gumáren Zubří Jiří Kekrt.

Plzeň předvedla solidní výkon, ale domácí měli celý zápas ve své moci. Na úvodní vedení 3:0 hosté odpověděli snížením na 7:5, na následnou pětigólovou šňůru favorita už výrazněji nezareagovali. Navíc si nechali dát dvě branky v poslední minutě úvodní části.

"To bylo úplně zbytečné," zlobil se zkušený plzeňský pivotman Martin Šetlík, nejlepší hráč hostů. Podle stejného scénáře se odehrával také druhý poločas. Blíž než na čtyřgólový rozdíl se Plzeň nepřiblížila.

"Místo toho, abychom akci dotáhli ke gólu, zbytečně chybujeme a hned inkasujeme," posteskl si Šetlík. Chyby se ovšem objevovaly také ve hře domácího celku. Zubří jich ale přece jen udělalo méně než soupeř. "Výpadky mi vadí," podotkl Kekrt.

"Bohužel je to tím, že v týmu máme spoustu náctiletých. Kdybychom hráli se samými Šetlíky, nic podobného by nebylo vidět." Ozdobou utkání byli oba gólmani. Domácí Malina i hostující Kurial sice občas dostali laciné góly, ale předvedli taky řadu parádních zákroků. Malina dokonce skóroval přes celé hřiště.

"Defenzivy na obou stranách byly lepší než útoky," přisvědčil Kekrt. Zubří si zároveň zajistilo postup do finálového turnaje Českého poháru. Sobotní zápas se totiž hrál jako čtvrtfinále druhé soutěže.

"Mezi nejlepšími jsme chtěli být, také tam se porveme o co nejlepší výsledek," naznačil Číp. Finálový turnaj se uskuteční 23. a 24. května, semifinálovým soupeřem Zubří bude obhájce z Karviné.

Splnili jsme první krok, říká rozehrávač Hrstka

Dlouho se nemohl střelecky prosadit. Ale pak střední spojka Zubří Martin Hrstka režíroval klíčový trhák v úvodním čtvrtfinále házenkářského play-off proti Plzni. Třemi góly v řadě a jednou parádní přihrávkou zajistil ve 22. minutě sedmibrankové vedení favorita, který už náskok nepustil.

"Nevím, jestli to byl zrovna klíčový okamžik. Vždyť Plzeň se ve druhém poločase přiblížila na čtyři góly," poznamenal Hrstka. "Ale určitě je lepší soupeři odskočit, než se s ním tahat o každý gól."

Jaký byl první zápas play-off?
Splnili jsme první krok. Chtěli jsme vyhrát, to se podařilo.

Ale váš výkon nebyl úplně ideální, že?
Nebyl. Ale máme ještě pár zápasů na to, abychom ho vyladili.

V přípravě na čtvrtfinále vám chyběla řada reprezentantů. Neovlivnilo to váš výkon?
Neřekl bych. Hlavní problém spočíval v tom, že jsme dělali zbytečné chyby a tím je dostávali na koně.

Kvůli zranění vám schází spojky Krupa s Vyjídákem. Chyběli hodně?
Jsou to spojky, které vystřelí z dálky. Byli jsme sehraní a když se někdo zraní, vždycky je to škoda.

Čekal jste, že Plzeň bude tak kousat?
Oni mají dobrý tým. Šetlík je zkušený, dobře hrál Šik, chytal jim gólman Kurial.

Vyhráli jste o sedm gólů. Nechtěli jste Plzeň porazit vyšším rozdílem, abyste srazili její sebevědomí?
Mohlo to být víc, ale nám stačí dvě výhry o gól.

Podaří se vám to už ve středu v Plzni?
Věřím, že ano. Plzeň je sice doma silnější než venku, ale známe ji. Připravíme se dobře.