Martina Weisenbilderová (vpravo) ještě v dresu Slavie

Martina Weisenbilderová (vpravo) ještě v dresu Slavie | foto: Alex Wipf, AP

Rozhodčí uznali gól, který nebyl. Házenkářka ale přiznala: Neplatí

  • 3
Mostecká házenkářka Martina Weisenbilderová napřáhla, vystřelila a síť se třepetala; diváci šíleli nadšením, rozhodčí ukázali do středu hřiště, uznali gól.

2:1 pro Most, zvěstoval hlasatel sobotního interligového zápasu s českým mistrem Veselím. Jenže pak se dlouhé minuty nehrálo, jen diskutovalo, prohlíželo se, zda v síti není díra. Byla to vůbec branka? Nebyla! Sama Weisenbilderová se rozhodčím přiznala. Okamžitě po svém gólu nególu.

"Já jsem věděla hned, že to není gól. Ale vůbec jsem si nevšimla, že si toho nevšimli," vyprávěla juniorská reprezentantka. "Pak za mnou chodily už i holky z Veselí, ať to přiznám. Já to přitom už předtím sama rozhodčímu říkala, jenže on mě vůbec neposlouchal."

Seriál Fair play v MF DNES

Deník MF DNES a Klub fair play při Českém olympijském výboru hledají a zveřejňují příklady fair play ze soutěží všech výkonnostních úrovní. Tipy, označené heslem FAIR PLAY, můžete posílat na e-mail: pavel.grossmann@mfdnes.cz.

Míč, který mostecký talent vypálil, o milimetry minul tyč a zamotal se do boční sítě branky legendární Lenky Černé. Což zmátlo sudí i fanoušky. "Já ale vůbec neváhala. Vždyť to viděli všichni," zmýlila se Weisenbilderová v úsudku.

Situaci vyřešili rozhodčí až po domluvě s delegátem a gól vygumovali. "Martina ukázala nejen sportovní, ale i lidský charakter," vyzdvihl čin fair play Peter Sabadka, trenér Veselí. "Vždyť zápas byl vypjatý a navíc se to stalo v úvodu, kdy každý chce misku vah naklonit na svou stranu." Most nakonec triumfoval 27:24.

"Štvalo by mě, kdybychom prohrály o gól nebo remizovaly. Ale co, je to jen hra, musí to být fair play," nespekulovala Weisenbilderová.

Jenže i když se druhým gólem zápasy nevyhrávají, při ještě těsnějším skóre mohl být klíčový. Zvlášť pro mostecké Černé anděly, kteří usilují o vysněné play-off. "Ale já myslím, že v tomhle okamžiku to nebylo vyloženě důležité," tvrdila levá spojka. "Šlo o začátek zápasu. Kdyby to bylo na konci... tak bych váhala, ale taky bych to přiznala," nepochybovala.

Svou svěřenkyni chválil i trenér Tomáš Kuťka. "Její sportovní gesto oceňuji, i když v té chvíli jsem zrovna nevyskakoval. Hned řekla, že to nebyl gól, načež jsme ho dostali my a pak zahodili dvě sedmičky," povídal bývalý kouč reprezentace. "Ale tímhle způsobem by se sportovci měli prosazovat."