LONI SOUPEŘI,LETOS SPOLUHRÁČI. Jan Landa (vlevo) ještě v dresu Dukly brání Jiřího Brecka. Teď bude v Lovosicích bojovat po jeho boku.

LONI SOUPEŘI,LETOS SPOLUHRÁČI. Jan Landa (vlevo) ještě v dresu Dukly brání Jiřího Brecka. Teď bude v Lovosicích bojovat po jeho boku. | foto: Martin Adamec, MAFRA

Landa má titul, ne bohatství: Házenkáři holt musí pracovat

  • 0
Byli osm minut od titulu, teď jsou od něj sedm měsíců. Vypadá to, jako by házenkáři Lovosic couvli, ale opak je pravdou. Ke zlatu jsou, aspoň papírově, blíž než loni touhle dobou. Může za to faktor Landa.

Lovosice totiž sebraly mistrovské Dukle kapitána, svého odchovance. A také muže, který svůj mateřský klub obral o titul v posledním zápase minulé extraligy.

"Už po finále jsem věděl, že kvůli práci nebudu Duklu stíhat. Takže jsem nenápadně naznačoval, že se možná vrátím," kření se Jan Landa.
"Třeba zrovna můj příchod bude znamenat, že extraligu vyhrajeme. Nechci ale, aby to vypadalo, že jsem zrovna já ta osoba, která to tady strhne," brzdí.

Ovšem hlavně v úvodu sezony to strhnout bude muset. Ústřední rozehrávač Milan Berka si totiž po operaci kurýruje rameno. "Budu hrát za něj na střední spojce, a až se vrátí, uvidí se, co dál," netuší Landa. I fanoušci řeší, kdo pak klíčovou pozici obsadí. Navrátilec říká: "Milan je tady víc sehraný. Až se uzdraví, bude na tomhle postu důležitější. Moje nejhlavnější role bude bránit s Mílou Krahulíkem, z toho chodit do přechodu, tlačit se z druhé vlny."

Landa se těší na spolupráci s veteránem Šumou a tvrdí, že síla Lovosic bude velká. "I nové posily ukázaly, že na to mají. A že chtějí vyhrávat. Nejsou to jen dobří hráči, ale mají i srdíčko, které je v Lovosicích hrozně potřeba. Když vás žene tisíc lidí, váš výkon stoupá o dvě stě procent."

Širší kádr, to by mohl být trumf Lovosic, který v minulé sezoně v rukávu nenašly. "Dukla uhrála titul, protože měla širší kádr. Teď je to naopak. Lovosice budou mít koho vystřídat a náhrada bude adekvátní za toho, kdo si potřebuje odpočinout," pochvaluje si největší akvizice na letní přestupové burze. Což ovšem neznamená, že se Landa koupe v penězích. Házená finančně strádá. "Vyhrál jsem titul, ale nemůžu říct, že bych se cítil zabezpečený. Není to basket ani volejbal.

Fotbal ani hokej neřeším, to je jiná liga. V míčových sportech je na tom házená nejhůř. Je lepší pro nás pracovat a hrát než si vydělávat házenou profesionálně," uvažuje.

Právě proto odmítl nabídku z ciziny. "V průběhu jednání s Francouzi jsem zjistil, že mě přijali do práce. Spočítal jsem si příjmy a zvážil riziko, že po půl roku můžu jet z Francie domů zraněný. Rozhodl jsem se pro pracovní budoucnost. Zároveň si chci užívat život házenkáře," dokázal Landa skloubit obě věci. Čerstvý inženýr pracuje v Praze v bance, a protože tréninky mají Lovosice až v sedm večer, stíhá je líp než ty na Dukle. I tak má fofr.

"Ale pomáhá mi to psychicky. V Dukle jsem řešil jen házenou. Nepovedly se 2 - 3 zápasy a vrtalo mi v hlavě, co je blbě. Teď mám pracovní starosti, pak se vybiju v házené, s klukama si dáme pivko po tréninku a vyčistím si hlavu."