Házenkářky: Velké zklamání, postup byl blízko

Hodonín - Byť překvapily i samy sebe, cestu kvalifikací na evropský šampionát do úspěšného konce nedotáhly. České házenkářky se porážkou ve Španělsku postavily před těžký úkol. Pokud si chtěly zahrát na prosincovém šampionátu ve Švédsku, musely ve včerejší domácí odvetě vyhrát minimálně o sedm branek.

Znělo to neuvěřitelně, jenže Češky v Hodoníně připravily divákům nevídanou bitvu. Jenže se smutným koncem. Ani přes výhru 25:20 svého cíle nedosáhly.

"Zklamání je to velké. Jsme rády, že jsme vyhrály, ale postup byl velice blízko," litovala opora české reprezentace Lenka Fleková, která letos vybojovala český titul s týmem Veselí nad Moravou. "Ale našima chybama a tím, že jsme začaly být nervózní, že bychom to mohly dotáhnout k postupu, jsme to nezvládly."

 České reprezentantky favorizované Španělky v prvním poločase jasně přehrály a před jeho koncem dokonce vedly o osm branek.

"První poločas byl úžasný, nikdo to nečekal. V šatně jsme si říkaly, jejda, proč nás rozhodčí nenechají hrát v kuse. Kdyby nás nezastavili, tak to bylo jiné," popisovala střelkyně pěti českých branek Lucie Fabíková.

"Španělky ale dostaly o přestávce šanci se zmobilizovat, slyšely jsme, jak na ně trenér křičí.Ve druhém poločase nás pak přehrály psychicky, jsou daleko zkušenější tým. My jsme hodně chtěly, ale ztratily jsme na důrazu i na koncentraci a bohužel to nevyšlo."

Češky tak sice vyhrály pětibrankovým rozdílem, jindy velice přijatelným, postup na mistrovství Evropy jim však unikl.

"Zklamání je obrovské. Bude nás teď mrzet domácí zápas, ale rozhodnuto bylo už ve Španělsku," přiznala Fabíková.

To potvrdil i reprezentační kouč Lubomír Krejčíř. "O našem vyřazení jednoznačně rozhodl zápas ve Španělsku a zejména jeho první poločas. V něm jsme hráli ustrašeně, bojácně a zakřiknutě," zlobil se.

Následky včerejší porážky mohou mít pro české házenkářky hrozivé důsledky. "Nejspíš spadneme do předkvalifikace a její systém je dost zrádný," vysvětlovala Fabíková. "Teprve pak následuje kvalifikace, kde navíc nebudeme mezi nasazenými státy. Návrat mezi elitu jednoduchý nebude, ale náš tým budoucnost má."