Jiří Mika v roli trenéra Zubří

Jiří Mika v roli trenéra Zubří | foto: MF DNES

Odborník na ženskou házenou ze mě asi nikdy nebude, směje se Mika

  • 0
Jako by se vrátil v čase o jedenáct let zpátky. V roce 2002 stál Jiří Mika jako asistent po boku Rastislava Trtíka u zrodu reprezentace házenkářů v čele s nejlepším házenkářem světa Filipem Jíchou. Teď pomáhá Janu Bašnému u národního týmu žen, který zapomíná na dlouhá léta temna českých házenkářek.

"Moje role tady není extra trenérská. Dělám rozbory zápasů a mým hlavním úkolem je věnovat se brankářkám, kterou jsou mladé a perspektivní," říká 52letý Mika, sám bývalý gólman.

Po nečekaném přerodu Bašného asistenta Dušana Poloze v hlavního kouče slovenských házenkářek se však jeho role u týmu zvýraznila. "Odborník na ženskou házenou ze mě ale asi nikdy nebude," směje se Mika, ač s ní má zkušenosti z finského Kiffen Helsinky a Ostravy. "K ženám je potřeba mít asi jiný přístup, ale necítím se být kompetentní to hodnotit."

K reprezentaci házenkářek si ho vyžádal Bašný, oba se znají dlouhou dobu. Mimochodem Mikův syn Ondřej hraje pod Bašným třetí francouzskou ligu v korsickém Ajacciu. "Ať už oficiálně, nebo předtím neoficiálně je s námi od mého příchodu k nároďáku. Splňuje všechno, co od asistenta očekávám," pochvaluje si Bašný.

Ambice, které měl Poloz, u Miky nehledejte. Práci u českých žen bere jako vítané zpestření svého hlavního zaměstnání v Zubří, kde je sportovním manažerem klubu. Když se po loňském zisku extraligového titulu překvapivě vzdal postu kouče mužů, vrátil se opět k trénování těch nejmenších dětí.

"Velká házená mi trochu chybí," přiznává Mika, který byl s muži na čtyřech evropských šampionátech a dvou světových. S ženami ho čeká v prosinci mistrovství světa v Srbsku. "Družstvo je složené převážně z české ligy, holky mají ale výbornou partu a velice dobrý kolektiv hladový po výsledcích," všímá si Mika. Mrzí ho však jejich skromné podmínky. "Jsou výrazně horší než u kluků. Nechci říct, že jsou amatérky, ale ekonomicky je to úplně někde jinde."