Biker Milan Spěšný našel u týmu ČS MTB novou chuť a motivaci do závodění

Biker Milan Spěšný našel u týmu ČS MTB novou chuť a motivaci do závodění | foto: Jan Němec

Tréninky v novém týmu mají hlavu a patu, říká biker Spěšný

  • 0
Osm let se pachtil za úspěchy v barvách týmu Merida. Od loňského listopadu však toto spojení už neplatí. Biker Milan Spěšný našel novou motivaci u konkurence, za stáj Česká spořitelna MTB se bude o víkendu bít o první body do Světového poháru. "Už to chtělo nějakou změnu a oživení," komentoval biker nový dres, v němž se potká i s Terezou Huříkovou.

Jenže zatímco Huříková léčí v Čechách zlomenou klíční kost, Spěšnému, který loni prohrál nominační souboj na olympijské hry s Jaroslavem Kulhavým, se jako lídr mužské části týmu připravuje na sobotní úvodní díl Světového poháru v jihoafrickém Pietermaritzburgu.

Ač nováček v úspěšné stáji, je ve svých dvaatřiceti letech zároveň jejím veteránem.

"Cítím, že ti mladí kluci toho využívají. Přijdou si pro radu. Já nejsem žádný tajnůstkář, vlastně jsem sem s tím vstupoval, že budu pro ty mladé kluky tahounem. Navíc - má to i své výhody. Některé práce nemusím dělat, zaskočí mladý (usmívá se). A tréninky zde mají hlavu a patu."

Jsou ti mladí dravci v týmu (Nepustil, Magnusek, Kamler) motivací k vašemu intenzivnějšímu  tréninku?
Ano. Musím přiznat, že na soustředění v Itálii byly na tréninku vypsány vrchařské prémie a ani jednou jsem nevyhrál. To se dařilo, až když kluci nemohli.

Zpět k vašemu přestupu z Meridy. Byl to už stereotyp, v němž jste neviděl postup?
To ne. Spolupráce s Jánem Svoradou a dalšími byla naprosto špičková. Ale myslím, že už to chtělo změnu a oživení. Dvoje olympijské hry mi o chloupek nevyšly. Říkal jsem si, že bych se o ně mohl pokusit v novém týmu. Proto ta změna.

Byla hlavní motivací právě olympiáda?
Určitě. Pokud nebudu mít zdravotní problémy, biky mě stále víc a víc baví. Navíc nominace na hry bude nyní z celého čtyřletého cyklu. Takže to bude mnohem víc férovější.

Takže smlouva u České spořitelny je na celý olympijský cyklus?
Ano. Smlouva na čtyři roky byla výhodnější. Ale jsou v tom i další výhody. Sídlo týmu je ve Vimperku, není v Brně a veškeré formality řeším tedy s místem vzdáleným jen 100 kilometrů. Je tu tréninkové centrum, do nějž jsem dřív také musel do Brna. Jsou tu výborné možnosti pro zimní sporty jako například lyže či hokej. A můžu mluvit do vývoje nového rámu kola. Společně se Superiorem můžeme ten vývoj posunout ještě dál.

Říkal jste, že tréninky v novém týmu mají hlavu a patu. V čem jsou jiné od Meridy?
Ale i v Meridě to mělo hlavu a patu. Poslední dva roky jsem je konzultoval s Jánem Svoradou. On mě všechno naučil, jsem mu z ato vděčný. Ale řekl bych, že Jirka Lutovský (trenér České spořitelny), má více zkušeností s bikama a přípravou v terénu, která se trošičku od silničářů liší. A trénink je mnohem více osobní.

Plánujete objet celý seriál Světového poháru?
Ano. Loni jsem měl uprostřed sezony nepříjemné zranění. Vinou měsíčního výpadku jsem nejel SP v Kanadě, uteklo mi spousta bodů.

V září je mistrovství světa v Austrálii. Tereza Huříková plánuje útok na jednu z medailí, co vy?
Můj nejlepší výsledek bylo 15. místo ve Fort Williamu před dvěma lety. Chci tu laťku posunout výše, takže určitě chci zajet lépe. V závodech Světového poháru se chci pohybovat kolem desátého místa. Pokud ale všechno sedne, tak se toužím postavit na bednu. Tedy - stát na bedně znamená u nás do pátého místa (úsměv).