Josef Černý se na start dnešní časovky postaví s novým časovkářským speciálem,...

Josef Černý se na start dnešní časovky postaví s novým časovkářským speciálem, má mu pomoci k medaili. | foto: Elkov Author

Naděje v cyklistické mistrovské časovce: Černý s novým speciálem

  • 2
Josef Černý se v pátek odpoledne na start republikového šampionátu v časovce v Žiaru nad Hronom postaví se speciálem, který výrobce připravil pro příští sezonu. Jedním z těch mála kusů, které jsou zatím k dispozici.

V hradecké stáji Elkov Author ho bude mít k dispozici v souboji o český časovkářský titul jen on. Černému by měl pomoci v boji o nejvyšší příčky. „Už měl možnost ten časovkářský speciál testovat a je s ním velmi spokojený. Je pevný, rychlý a dobrý v zatáčkách,“ uvedl ředitel stáje Elkov Author Vladimír Vávra.

Páteční závod, tak jako celý šampionát, se jede v Žiaru nad Hronom. Stejně jako v minulých letech jde o společný šampionát Česka a Slovenska, z něhož vyjdou šampioni obou zemí. „Z našeho týmu má asi největší naději na úspěch, ale ztratit by se neměli ani ostatní,“ řekl Vávra.

Vedle kvalit Černého o tom mluví i výsledky z loňského šampionátu, který se jel v Kyjově. Tam Černý, ještě v barvách polské stáje CCC Sprandi Polkowice, obsadil 5. místo, nikdo ze současných jezdců hradecké stáje nebyl lepší. Hned za ním byl ale Tomáš Bucháček, který na něj ztratil tři vteřiny.

Zkušený Bucháček bude na startu i dnes, vedle něj a Černého pojedou i další borci hradecké stáje. Pochopitelně kromě Poláka Cieslika a také bez Polnického a Hunala, kteří se ve Žiaru nad Hronom zúčastní jen nedělního závodu s hromadným startem.

Na minulém šampionátu na borce hradecké stáje medaile nezbyla, letos by to tým rád změnil. „Pokud to Černému sedne, mohl by to být právě on, kdo by ji mohl získat,“ netají Vávra týmové ambice.

Při neúčasti Leopolda Königa, obhájce loňského titulu, je za největšího favorita dnešního závodu považován Jan Bárta, jenž vyhrál čtyři šampionáty před Königem a loni dojel jen osm vteřin za ním. O časovkářský titul patrně nepojede další česká hvězda ve světovém profi pelotonu Zdeněk Štybar a ve startovní listině schází rovněž jméno Romana Kreuzigera. Oba posledně jmenovaní ale nastoupí do nedělního závodu s hromadným startem.

Na závodníky čeká 40 km dlouhá trať. „Profilově není příliš náročná, jde spíše o zvlněný terén,“ uvedl Vávra.

Vedle kategorie elite obešle hradecká stáj dvěma borci i závod jezdců do 23 let, kde se pokusí uspět Pavel Camrda a Jiří Šorm.

Nedělní závod s hromadným startem se pojede na okruhu v okolí Žiaru nad Hronom, cyklisty čeká trať dlouhá 193 kilometrů, loňský český titul na ní bude obhajovat Roman Kreuziger.