OBČERSTVENÍ. Plzeňský biker Milan Spěšný v barvách týmu S&H Superior MTB přebírá láhev s pitím v závodě Českého poháru v cross country v Plzni.

OBČERSTVENÍ. Plzeňský biker Milan Spěšný v barvách týmu S&H Superior MTB přebírá láhev s pitím v závodě Českého poháru v cross country v Plzni. | foto: Jiří Bervida, MAFRA

Já a zlato? To by Kulhavého museli zavřít, směje se biker Spěšný

  • 0
V pátek ráno cyklista Milan Spěšný sedne do auta a vyrazí na sever Čech do Teplic. "Osahat a nadýchat" se trati sobotního republikového šampionátu v cross country na horských kolech, na kterém touží získat medaili.

"Na sobotu hlásí přeháňky, což by mi nevadilo, vedro nemám moc v lásce," plánoval plzeňský biker Milan Spěšný, člen stáje S&H Superior MTB Team.

Třiatřicetiletý cyklista triumfoval na posledních dvou kláních Českého poháru v Plzni a Peci pod Sněžkou, chytil báječnou formu. Otázka zní, zda mu vydržela v uplynulých dvou týdnech. Místo startu na dvou závodech Světového poháru v Kanadě a Spojených státech tvrdě trénoval, připsal si i druhou příčku v podniku kategorie C1 KitzAlpBike v rakouském Kirchbergu.

Pořád cítíte před domácím vrcholem pohodu?
Snad ano. Ty dva týdny přípravy jsem docela přivítal. V Rakousku jsem navíc nabral i nějaké body do žebříčku, což se mi v předchozích svěťácích nepovedlo.

Přitom jsem se dočetl, že v Kirchbergu jste se hned na začátku přimotal do nepříjemné kolize.
Naštěstí bez zranění. Jeden Rakušák mi z druhé lajny vlétl do stehna. Nepovolil jsem, on se mi převalil přes rám, zamáčkl řidítka do drátů a úplně vyrazil zadní kolo. Naštěstí to šlo nasadit zpátky, ale vyrážel jsem úplně poslední. Byla to za tou druhou příčkou pořádná stíhací jízda.

Všeobecně se míní, že v mužské kategorii půjde v Teplicích "jen" o stříbro. O titulu pro Jaroslava Kulhavého, lídra Světového poháru, nikdo nepochybuje. Ani vy?
Bude to moc těžké, Jarda má úžasnou formu. Ale slyšel jsem, že ze zámoří se vrátil až ve středu večer kvůli nějakým stávkám, to náročné cestování pro něj může být malinká nevýhoda.

Věříte tedy, že se dá porazit?
No, to by ho asi v současnosti museli na týden zavřít do thajského kriminálu, aby se Kulhymu ztratila výkonnost. Je jasné, že taktika všech jezdců se bude v Teplicích odvíjet od toho, jak pojede on. On je jednička, my budeme vyčkávat na svou šanci.

Na medaili může reálně myslet možná deset jezdců. Nicméně reprezentační kouč Slavíček tipoval "na bednu" kromě Kulhavého a Škarnitzla právě vás.
To potěší i zavazuje zároveň. Jsem rád, že mě trenér sleduje a dál mi věří. Nechci ho zklamat.

Navíc okruh v lázeňské části Teplic, kde se jezdí i České poháry, vám vyhovuje. Je to tak?
Určitě, líbí se mi. Budou rozhodovat vteřinky, každý detail, každá nepozornost.
Okruh je rychlý a na soustředěnost maximálně náročný. Pár sjezdů, jinak parkové cestičky. A zajímavý je i pro diváky, mají nás blízko a vidí v podstatě většinu trati. Uvidíme, co udělá počasí.

Pojede vás na sever Čech podpořit celá rodina?
No, nebude to určitě takový fanklub jako jsem měl doma v Plzni. Ale pár známých a kamarádů bude okolo trati určitě slyšet. Doufám, že je potěším.