Lubor Blažek na lavičce USK, v pozadí jeho dosavadní asistent Ivan Beneš.

Lubor Blažek na lavičce USK, v pozadí jeho dosavadní asistent Ivan Beneš. | foto: ČBF

Beneš povede místo Blažka basketbalistky USK jako hlavní kouč

  • 7
Tým českých basketbalových šampionek bude mít jiného hlavního trenéra. Z pozice asistenta povýšil Ivan Beneš a dosavadní kouč USK Lubor Blažek se v pražském klubu přesune na jinou pozici. Naplno se hodlá věnovat také reprezentaci, s níž bude v červnu bojovat v kvalifikaci o postupu na olympiádu.

Blažek vedl USK jako hlavní kouč od roku 2004 a jeho pravou rukou byl právě Beneš, který vedl tým z Folimanky zase pět let předtím. Nyní znovu obsadí u týmu úřadujících českých mistryň pozici prvního trenéra.

"To, že se posouvám na pozici hlavního trenéra, vnímám jako velikou výzvu. Jednoznačně můžu říci, že se na tuhle práci těším. S Luborem jsme pracovali hodně dlouho, a když vycítil, že si potřebuje odpočinout, klub se rozhodl pro mě, za což jsem rád," citovaly internetové stránky USK Beneše. "Už jsem v této roli působil, nebude to pro mě dramatická změna," dodal Beneš.

Blažek opouští euroligový tým i proto, že si chce psychicky odpočinout. "Ve funkci hlavního trenéra jsem působil na této úrovni třicet sezon a člověk zkrátka potřebuje zastavit, otočit se za sebe a přemýšlet o práci i z jiné pozice. Zároveň si myslím, že to bude lepší s ohledem na českou reprezentaci, protože skloubit práci v klubu a u reprezentace je nesmírně náročné," vysvětloval Blažek.

Svoji další budoucnost vidí u práce s mládeží, pomáhat chce i s výchovou mladých trenérů. "Třeba se k trenérské práci v budoucnu ještě jednou vrátím," dodal Blažek.

Basketbalistky USK v letech 2009, 2011 a 2012 přivedl k mistrovskému titulu, tým pod ním ale nikdy nepřešel první kolo play-off Euroligy.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž