(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Reuters

Nadšenci v Praze zachraňují zbídačené slepice, péči o kurník si rozdělí

  • 13
Lidé z volnočasového centra Plechárna na Černém Mostě v Praze plánují vybudovat komunitní kurník. O deset slepic adoptovaných z velkochovů se bude starat deset patronů, jednotlivců nebo rodin. Kurník bude stát v parku za sídlištěm.

Centrum chce za pomoci organizace Slepice v nouzi získat slepice, které velkochovy vyřazují, protože už nezvládají snášet předepsané množství vajec.

Projekt je nyní ve fázi, kdy je sestavený rozpočet a zajištěno místo, kde kurník bude. Pokud se centru podaří získat 35 tisíc korun na počáteční náklady, nejdéle v srpnu by už slepice mohly pobíhat v oploceném výběhu

„Tyto na první pohled často zbídačené slepice dokážou po přesídlení do otevřeného výběhu zaplatit svému majiteli za vysvobození ještě mnoha lety snášení,“ uvedla vedoucí centra Monika Hillebrandová.

Plechárna stále hledá patrony, kteří se budou o slepice starat, do pondělního večera se jich přihlásilo sedm.

Kurník bude na kraji parku U Čeňku, tedy daleko od obytných domů a u využívané cesty v parku. Pohled na zvířata se tak může stát zpestřením odpoledních procházek rodin s dětmi. Podle Hillebrandové je důležité upozorňovat na význam lokálních produktů a podporovat v dětech pohled na to, odkud se k nim jídlo dostává.

Služby na sběr vajíček

Patroni si rozvrhnou služby na ranní otevírání kurníku, krmení, sběr vajíček a na večerní zahánění slepic zpátky do kurníku. „Počítáme také s pravidelnými návštěvami veterináře a s konzultacemi se zkušenějšími chovateli,“ popisuje Hillebrandová. Patroni by se měli sejít 29. dubna v Plechárně.

I v případě, že bude komunitní kurník úspěšným projektem, centrum neplánuje rozšíření takových aktivit. „Je hezké si představit třeba malou stáj s krávou a vepřem, ale myslím, že bychom měli zůstat při zemi. Přeci jen jsme komunitní centrum a ne malostatek. Pokud se nám projekt podaří udržet, rádi předáme naše know-how dalším odvážlivcům v jiných částech Prahy,“ dodala vedoucí centra.

Organizace Slepice v nouzi pomáhá prodloužit život z velkochovů vyřazeným slepicím. Podle organizace nestíhají takové slepice předepsanou snůšku ve stáří kolem 1,5 roku, proto poté míří na jatka, nebo je lze z chovu odkoupit. Slepice totiž mohou ještě několik let snášet a dožít se až deseti let.

,
Témata: Praha